Който не спазва правилата и не декларира на границата суми

...
Който не спазва правилата и не декларира на границата суми
Коментари Харесай

Ако не обявиш над 10 000 евро на границата, плащаш глоба 1/4 от сумата

Който не съблюдава разпоредбите и не заявява на границата суми от 10 000 евро и над тях, а е трябвало да ги опише или да заяви, че ги изпраща, може да бъде санкциониран с конфискацията на една четвърт от тях.

Митничарите могат да задържат пари и под тези суми, в случай че преценяват, че с тях могат да се финансира тероризъм, има съмнения за пране на пари или на незаконна активност.

Това плануват промени във валутния закон, препоръчани от служебния кабинет за публично разискване. Промените вкарват нов термин за пари през границата- съпроводени и непридружени. Ако паричните колета не са съпроводени, то изпращача, получателя или техен представител би трябвало да е уведомил за тяхното придвижване през границата.

Под парични средства пък към този момент ще се схващат и монети със наличие на злато от минимум 90 %, злато под формата на кюлчета, парчета или буци със наличие на злато от минимум 99,5 %. В подмяна на това произведения от благородни метали, като злато и сребро, към този момент няма да се заявяват, в случай че са със скъпоценни камъни по тях.

Ако пари се придвижват в пощенски колета, куриерски колета, като непридружен багаж или товар в контейнери суми или равностойността им над 10 000 евро, изпращачът, получателят или от техен представител ще подава декларация за обявяване. За да управляват това, митничарите ще могат да претърсят всяка пратка, в която може да има парични суми, написа " 24 часа ".

Ако изпращачът има отговорности към страната, той не може да изпраща зад граница 5000 лв. или повече, в случай че вземанията не са обезпечени с други активи или благосъстоятелност.

По преценка на митничарите парични средства ще се считат за изоставени когато не е намерено лице, което следва да подаде декларация за обявяване, когато суми от 10 000 евро и повече се изнасят, или се придвижват през границата от или за страна – членка, в случай че до месец от задържането им митничарите не са намерили кой да ги заявява.

Ако въпросните суми не просто пътуват в пратка без да е оповестено за тях, а са укрити по специфичен метод, санкцията е 25% от цената им, само че единствено в случай че е преценено, че не става дума за закононарушение.

Закона за митниците, като е планувано лишаване на транспортните и преносните средства, които са послужили за превозването или преместването на стоките - предмет на митническа контрабанда, когато същите са благосъстоятелност на нарушителя. Стоките, транспортирани с него обаче няма да бъдат отнемани в интерес на страната.

Повече информация ще обменят митническите управляващи с страни от Европейски Съюз, с цел да се предотврати по-ефективно прането на пари и финансирането на тероризма, или на незаконна активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР