Кой прикрива истината за кръга Капитал“, позволявайки тартора му Иво

...
Кой прикрива истината за кръга Капитал“, позволявайки тартора му Иво
Коментари Харесай

Кой прикрива истината за кръга Капитал?

Кой прикрива истината за кръга „ Капитал “, позволявайки тартора му Иво Прокопиев и прокситата му в бизнеса и политиката да заобикалят безнаказано възмездието за аферите и схемите си към този момент години и дали това не е една от главните правораздавателни институции в страната - прокуратурата? Този въпрос, изравен на дневен ред от десетилетия, надвисна през днешния ден с още по-актуална тежест, откакто от Движение за права и свободи обществено се усъмниха в симбиоза на държавното обвиняване с въпросния кръг и изнесоха данни, подхранващи тези подозрения.

На брифинг в Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на придвижването и зам.-шеф на Народно събрание Йордан Цонев и зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Хамид Хамид припомниха, че още през март, по самодейност на депутати от партията, Народното събрание одобри промени в законодателството, с които забрани даването на така наречен „ златни паспорти “ – български поданство против вложения.
-->
С промените беше разпоредено също на институциите, в частност ДАНС, да ревизират към този момент дадените такива паспорти, като инспекцията трябваше да е направена в границите на 6 месеца. Отделно от Движение за права и свободи сезираха прокуратурата и ДАНС по сигнали, получени в придвижването, че български паспорти са били дадени против фиктивни вложения на над 100 чужденци – главно руснаци и китайци. Въпреки всичко това, към този момент осми месец освен няма резултати, само че даже не е ясно дали прокуратурата и ДАНС въобще са направили такива инспекции.

„ Минаха към този момент съвсем осем месеца, а срокът беше шест. Към сегашния миг ние нямаме информация да е осъществявана такава инспекция и какви са резултатите “, акцентира на брифинга Карадайъ, като уточни, че това надалеч не е единственият случай, в който прокуратурата не е полагала старания да проверява и санкционира престъпления. Той напомни, че от Движение за права и свободи са я сезирали за „ милиционерщината на Бойко Рашков “ по времето, когато беше вътрешен министър.

В отговор обаче, вместо да получи резултати от действителна инспекция, придвижването получило единствено статистика, която даже към този момент била оповестена в медиите. „ Има и ред други случаи, в които виждаме по какъв начин прокуратурата не прави инспекции на един кръг хора в България. Още един образец мога да дам. Конституционният съд се произнесе за поданството на Кирил Петков и беше безапелационен, че е нарушил Конституцията и е заявил погрешни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. И какво се получава? Те видимо в общественото пространство нападат основния прокурор, само че когато ние направихме оферти за промени в Конституцията и за ограничение на пълномощията на основния прокурор, те избягаха. И към този момент буди у нас терзанието и подозрението за симбиоза – употребяват като заслон офанзивите в общественото пространство против основния прокурор, а от другата страна прокуратурата ги прикрива “, съобщи Карадайъ.

Изброените на брифинга образци надалеч не са единствените, при които прокуратурата подозрително е работила в интерес на ползите на кръга „ Капитал “. Така да вземем за пример държавното обвиняване, обратно на практиката си, единствено се отхвърли да апелира пред Върховен касационен съд оправдателната присъда за водача на кръга – енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, по аферата EVN. В същото време, през последните месеци, в общественото пространство излязоха редица обстоятелства, показващи, че схемата със „ златните паспорти “ се е вихрила във времената, в които отпред на Българската организация за вложения бе видният представител на кръга „ Капитал “ и някогашен юрист на експремиера и водач на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков – Стамен Янев.

Въпреки тези обстоятелства, самият кръг „ Капитал “ и медиите под контрола му се пробват настойчиво да пришиват към аферата името на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, като точно по тези информации и доноси, популяризирани от прокситата на Прокопиев той бе глобен от Съединени американски щати по закона „ Магнитски “. Че опитите за пришиване на Пеевски към схемата граничат с парадокса и не почиват на никакви действителни данни лъсна нескрито от дълго време, като депутатът бе и измежду главните основатели на измененията в закона, забранили даването на така наречен „ златни паспорти “. Отделно, той води дело в Съединени американски щати, в границите на което се чака да стане ясно, че самите наказания не почиват на никакви действителни доказателства, а единствено на информациите, популяризирани от кръга „ Капитал “.

Схемата със „ златните паспорти “, поради която при започване на годината от Европейската комисия размахаха пръст на България и ни заплашиха с наказателна процедура, в действителност е един от образците по какъв начин представящият се за евроатлантически кръг „ Капитал “ в действителност обслужва непознати ползи, на страни отвън Европейски Съюз и НАТО, освен това най-много Кремълски.

И надалеч не е единственият. Така да вземем за пример точно политици и медии, принадлежащи към този кръг, пазят сега тезата, че дерогацията за импорт на съветски петрол, контрактувана от страната ни с Брюксел, разрешава модифицираните от съветската „ Лукойл “ у нас артикули да бъдат изнасяни към трети страни. Тази теза беше опровергана към този момент няколко пъти от Европейската комисия и всъщност би била заобикаляне на глобите, наложени от Европейски Съюз против Русия, които влизат в действие на 5 декември. Именно, с цел да се постави завършек на разногласието и най-много на този прям метод за заобикаляне на възбраната, от Движение за права и свободи внесоха предходната седмица законопроект, забраняващ износа от България на модифицираните от „ Лукойл “ артикули.

Проектът беше признат на първо четене от енергийната комисия в Народно събрание в сряда, а самото гласоподаване ясно сподели кой от коя страна на евроатлантическата преграда стои. Депутатите от Политическа партия да вземем за пример отхвърлиха да го поддържат, като гласоподаваха „ въздържал се “, с които партията на Кирил Петков, която е и едно от прокситата в политиката на Иво Прокопиев, ясно демонстрираха чии ползи бранят. Очевидно не на България, Европейски Съюз и НАТО. За разлика от Движение за права и свободи, които са вносител на законопроекта, предусещащ прочее и „ Лукойл “ най-накрая да стартира да внася налози в страната, а внасяният от него петрол да бъде съответно обмитяван.

„ Нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите и хората, които стоят в българската „ дълбока страна “ – по този начин назовавам аз кръга „ Капитал “, не престават да пазят позицията, че петролното ембарго не обгръща това. Затова през вчерашния ден говорихме и за мимикрията на този кръг под маската на отбрана на евроатлантическите полезности.

Виждаме разминаване сред думи и каузи на тези хора. От една страна медиите им и самите им представители безстрашно защитаваха геополитическия избор на България. От друга страна техните проксита добре защитаваха съветските ползи и освен тях “, сподели през днешния ден и Йордан Цонев, като предизвести: „ Геополитическият избор на България изисква тя да бъде явен, предвидим и доста корав съдружник в съюзите, в които членува. Това значи, че би трябвало да се движим по дневния ред на нашите сътрудници от НАТО и Европейски Съюз, а дневният ред е ограничение на опциите за облага от съветските петролни артикули. Всяка седмица ще ви подсещаме за това. Нашата борба ще бъде доста ясна, доста открита и безкомпромисна “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР