Кой подлежи на частична мобилизация и кой е много вероятно

...
Кой подлежи на частична мобилизация и кой е много вероятно
Коментари Харесай

Как военните комисии ще проведат частичната мобилизация в Русия

Кой предстои на частична готовност и кой е доста евентуално да не предстои на това решение? Как ще бъде проведен този развой и какво ще вършат военните служби? От какви експерти се нуждаят войските? Редица от тези и други сходни въпроси в този момент се разискват от военни специалисти и анализатори - и на някои от тях към този момент е даден отговор.

На първо място, оповестената от президента Владимир Путин готовност е частична, а не всеобща. Това е най-основният миг. Обща се вкарва при положение на оповестяване на военно състояние. В момента обаче приказваме за апела на тези, които неотдавна са служили в армията и към момента не са не запомнили по какъв начин да държат картечница в ръцете си, да карат танк, да насочват оръдие и да водят разузнаване. Тоест, както се споделя непосредствено - хора с военен опит, които в този момент са " цивилни ". Войници от запаса.

Кой ще бъде мобилизиран

Колко ще бъдат в последна сметка? Точка 7 („ За служебно прилагане “) от Указа на президента за частична готовност съдържа количествени параметри за готовност. Въпреки това министърът на защитата Сергей Шойгу разгласи цифрата от 300 000 души. Това е към % - отново съгласно шефа на МО - от тези, които по принцип са у нас на боен доклад като военнослужещи от запаса и могат да бъдат призовани на военна работа.

Ясно е, че това е приблизителна цифра, а седмата точка, скрита под заглавието, съдържа по-подробно пресмятане за родовете войски и военно-отчетните специалности (ВОС). Също по този начин е ясно за какво тези данни са класифицирани: техният разбор може да даде доста забавни неща на врага.

„ Всяка степен на готовност има явен правилник и собствен ред, без значение от оповестената степен на нейната подготвеност “, удостоверява някогашният боен комисар на Обединения комисариат на Савеловския регион на Москва полковник от запаса Сергей Моисеев. „ На първо място ще бъде значима ВОС, възрастовата категория и здравословното положение. При готовност, даже частична, тези критерии ще бъдат ненапълно понижени, само че всички фактори ще бъдат взети поради. Във всеки случай няма да викат тези над 60 години, които имат проблеми с разнообразни болести, които физически не могат даже да пренесат снаряда до оръдието.

И по този начин, кой ще бъде привикан? Най-търсените военни специалности през днешния ден са мерачи и водачи на танкове/БМП, сапьори и свързочници. Има незабавна нужда от попълване на тиловите елементи - водачи, готвачи, бойци от комендантски роти, регулировчици на пътното придвижване и даже, нагледно казано, капитани, обслужващи хранилища и обществени пунктове (прането на долни дрехи и къпането на бойците в бойни условия е от изключително значение). Възможно е да са нужни и оператори на БПЛА и разузнавачи (на ротно и батальонно равнище).

Има потребност и от офицери. „ Имаше потребност да се върнат от запаса офицери, професионални фрагменти, които неотдавна са се пенсионирали с чин майор – подполковник “, прибавя полковник от запаса Моисеев. “Това е кадрови запас, който може да бъде потребен на командни и щабни длъжности, защото има богат опит. Много от тях са взели участие в боевете в Сирия, по-рано в Южна Осетия, и към момента не са изгубили опита си в бойното ръководство. Доколкото знам, в този момент ги връщат в строй, главно на щабни управителни длъжности на равнище батальон-полк. Това е скъп опит, изключително поради обстоятелството, че младите капитани и майори за първи път се сблъскаха с бойна конюнктура ”, добавя източникът.

Как ще протече процесът на готовност?

Ще бъде формиран (ако още не е съставен) съответен мобилизационен проект, който ще бъде изпратен на военнитекомисии. След това военните комисии ще ревизират описите и ще изпратят призовки на избрани категории военнослужещи от запаса. Може да се допусна, че все още, когато мобилизацията беше преди малко оповестена, военните комисариати към момента нямаха заповеди за приканване в съответни военни елементи.

Една забележителна специфичност на актуалната частична готовност е неналичието на ограничавания за овакантяване на страната. Обикновено по време на готовност всяка страна лимитира свободното придвижване на жители от съответната категория - да вземем за пример Украйна направи това незабавно след началото на СВО. Въпреки това, съгласно Николай Картаполов, началник на Комитета по защита на Думата, няма да има ограничавания за придвижването на подлежащите на готовност жители в Русия. Това е явен сигнал, че съветската страна е уверена, че мобилизацията ще бъде сполучлива и ще има малко отказници.

Мобилизационната подготвеност през последните години в Русия се поддържа на високо равнище. Припомняме, че през 2021 година президентът Путин подписа декрет за набор на жители, които са в запаса, на военно образование. Този документ се появява годишно, а от 2016 година се ползва и в характерен израз - „ партизаните “, както още назовават резервистите, се откъсват от машините и компютрите (кой какво е учил) и се изпращат в армията, с цел да „ си напомнят младостта “, т.е. да си подобрят бойните умения, с цел да не не помнят от коя страна стреля пушката. Съответно има съображение да се счита, че няма да има основни проблеми със самия развой на частична готовност.

Организационно-мобилизационната дирекция (OMD) на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация би трябвало да дефинира нуждата от военнослужещи от съответните категории във всяка военна част, като вземе поради превишението на потребността с 10-20% ( защото при прекосяване на здравната комисия част от новобранците ще бъдат елиминирани). Освен това, въз основа на мобилизационните проекти, е належащо да се дефинира съответната нужда от набор по категории за всяка военна работа. След това на жителите се изпращат призовки, въз основа на които те се задължават да се явят в уречения час на посочения адрес за медицински обзор.

Едновременно с това Въоръжените сили ще приготвят военни лагери и полигони за подготовка на призованите за бойни дейности. Лагерите би трябвало да бъдат обезпечени с нужното оръжие и муниции. Ще са нужни кревати, храна и всички нужни битови условия. Много е значимо да се сътвори подобаващ офицерски състав, който да образова директно призованите по създадените стратегии. За спомагателна подготовка на офицери най-вероятно ще се употребяват съществуващите военни школи и техните запаси.

Несъмнено стратегиите за образование ще бъдат построени, като се вземе поради бойният опит, насъбран по време на СВО. Полевите учения ще са нужни и за по този начин нареченото бойно координиране, т.е. реализиране на бойна съгласуваност. Възможно е от мобилизираните да бъдат образувани нови военни елементи, което значи, че те ще би трябвало да бъдат подготвени в цялостен състав. Не е изключено военните учебни заведения, затворени през последните десетилетия, да бъдат възобновени (или пресъздадени наново) за образование на нови военнослужещи.

Гаранции

Редица въпроси от значително значение за триумфа на мобилизацията към момента остават без отговор. На първо място, те се отнасят до разнообразни гаранции за тези, които ще подлежат на готовност. А също – въздействието на протичащото се върху стопанската система като цяло.

За какъв брой време ще бъдат назначени тези военнослужещи, които вероятно ще бъдат призовани? Как ще изпълнят индустриалните си проекти предприятията и компаниите, чиито чиновници ще бъдат мобилизирани? Все още няма дефинитивни отговори на тези въпроси, само че към този момент е известно, че съответната работа се прави в Държавната дума. " Единна Русия " работи за това след привършване на специфичната военна интервенция жителите, завърнали се от военна работа, да не търсят работа и работните им места да бъдат непокътнати, сподели Андрей Красов, първи заместник-председател на Комитета по защита на Държавната дума. Освен това всички жители, които попадат под готовност, ще получат всички нужни обществени придобивки. Паричните надбавки и обществените гаранции ще бъдат солидни - като тези, които сега имат военнослужещите по контракт.

Най-важната история са заеми. Ръководителят на Комитета по защита на Думата Николай Картаполов към този момент съобщи, че мобилизираните ще би трябвало да продължат да заплащат ипотеката. Тогава обаче Централната банка на Русия издаде особено обяснение, съгласно което на банките ще бъде предложено да дават кредитни ваканции на мобилизирани жители, а също и да не лишават жилищата им при положение на неплащане. Засега банките не са дали отговор на тези рекомендации.

Що се отнася до задачите на частичната готовност, тя доста ще усили групировката на въоръжените сили на РФ в Украйна. Министерството на защитата на Русия не е разгласило данни за числеността на тази група, те са секретни. Но в този момент, по публични данни, към тях би трябвало да се прибавят към 300 хиляди мобилизирани през идващите седмици или месеци. Освен това в районите интензивно се организира акция за набиране на военнослужещи по контракт. Към това число можете да добавите и военнослужещите на Донецката и Луганската национални републики.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР