Кой е Максим Горки? И защо е прокуден от родината

...
Кой е Максим Горки? И защо е прокуден от родината
Коментари Харесай

Любимата жена не старее. - великолепни цитати от Максим Горки

Кой е Максим Горки? И за какво е изгонен от родината си поради литературата, която прави?

Основният му облик постоянно се е свързвал с комунизма и през днешния ден ще ви го представим в една малко по-различна светлина.

Ще го познаете по този начин, както го показва биографията му.

Вижте всички вдъхновяващи цитати от Максим Горки ТУК.

–––>>> Към цитатите!

Роден е на 28 март 1868 година в Нижни Новгород. Баща му е дърводелец и умира от холера, когато Алексей е на 4 години. Горки живее при дядо си, където става очевидец на груби човешки връзки, на сребролюбие и разправии. Единственият щастлив лъч в детството му внася неговата баба Акулина Ивановна .

Тя му разказвала приказки и му пеела национални песни. Когато е на 6 години, дядо му стартира да го учи да чете и написа, след това постъпва в в началото учебно заведение, само че по това време дядо му се разорява и невръстният Алексей е заставен самичък да си изкарва хляба. Работи в магазин за обувки, служи при чертожник, попада в ателие за икони, работи като статист в спектакъл и преносвач на пристанището. Още от дребен се научава да се вглежда в живота, в хората, да проучва и обобщава явленията. Поглъща жадно всяка книга, която му попадне.

През 1884 отпътува за Казан, с желанието да се учи в Казанския университет, само че вместо това попада в свърталищата за босяци. Там стартира и неговото идейно оформяне. В кръга на революционни приятели, той чете „ Манифест на комунистическата партия “ и „ Капитала “ на Маркс. Често се усеща уединен и обезверен и през 1887 Алексей Пешков прави опит за самоубийство. След това напуща Казан и подхваща огромно пътешествие из Русия, по време на което написва първата си творба – поемата „ Песен на остарелия дъб “.

В края на 1891 Пешков е в Тифлис, където влиза в среда на революционно настроени интелигенти, служащи и интернирани революционери-марксисти. Появява се и първият роман на Максим Горки „ Макар Чудра “. През 1898 са оповестени два тома „ Очерци и разкази “. Това издание има огромен триумф и бързо печели необятно самопризнание. Толстой и Чехов дават висока оценка на достиженията му, а Ленин го назовава „ европейски популярен публицист “.

 Gettyimages/Gulliver

Най-голямото достижение на Горки е, че той съумява да отрази мощното придвижване на революционната битка в националните глъбини, да предскаже националната победа. Чрез сантименталната символика на картините и облиците той реализира вътрешна динамика на повествованието, забележителна персонификация на природата. Романът „ Майка “, написан през 1906, е едно от най-хубавите творби в дореволюционното творчество на Горки, едно от класическите творби в съветската и международната литература.

Той е въодушевен от същинска преживелица и включва усещанията на Горки от тежкия живот на сормовските служащи, от тяхната революционна битка. Това е разказ за работническата класа в Русия, за нейния храбър път, за високия ѝ блян. Писателят внушава, че бъдещето принадлежи на революционните сили. В романа си Горки за пръв път ползва обоснования от Ленин принцип на комунистическата партия.

 Gettyimages/Gulliver

С романа си „ Майка “, Горки става учредител на обществения натурализъм в съветската литература. Създава легендарно-героични и сантиментални облици – „ Старицата Изергил “, „ Песен за сокола “, „ Песен за буревестника “. Автор на романите „ Тома Гордеев “, „ Майка “, драмата „ На дъното “. На неговото перо принадлежат литературните публикации и портрети за Пушкин, Лев Толстой, Сергей Есенин, Тарас Шевченко. Помага на Алексей Толстой, Михаил Пришвин и Владимир Маяковски да се утвърдят.

През 1930-те год. той основава пиесите „ Егор Буличов и другите “, „ Васа Железнова “. Започва да разгласява романа-епопея „ Животът на Клим Самгин “. Създава и редактира доста списания и литературни поредици. Организира издателство „ Световна литература “.

 Gettyimages/Gulliver

Критическият му взор върху руската реалност непрекъснато нервира болшевиките и самият Ленин оказва върху Горки голям напън да напусне страната. Горки най-сетне приема и отпътува за Германия, където след революционния безпорядък към този момент има голяма съветска общественост от 600 000. Той живее в Германия две години и половина и по-късно по здравословни аргументи отпътува за Италия, откъдето следи интензивно развитията в Русия.

И ето тук става нещо, което слага живота му на напълно други везни: в 1928 Сталин прави опит да притегли Горки назад в Русия. За мотив той употребява 60-годишнината на писателя.

Горки приема и се връща в Съветския съюз. Неговото идване в Русия е съпроводено от екстравагантни празненства. От този миг неговият живот става напълно друг. Той се оказва в среда на висши болшевики.

 Gettyimages/Gulliver

Горки умира в 1936 година при неразбираеми условия, съгласно слуховете от дълго мъчещата го туберкулоза. Знае се обаче, че тогава положението му напълно не е било неприятно.

По-късно шефът на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) (КГБ) Хенрих Ягода си „ признава “, че е заповядал Горки да бъде погубен.

 Максим Горки и Сталин Gettyimages/Gulliver

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР