Ковид отделението на великотърновската болница Стефан Черкезов изписа 71-годишна пациентка

...
Ковид отделението на великотърновската болница Стефан Черкезов изписа 71-годишна пациентка
Коментари Харесай

Болница насила изписа неизлекувана възрастна жена с COVID-19

Ковид отделението на великотърновската болница " Стефан Черкезов " изписа 71-годишна пациентка с неизлекувана пневмония. Жената би трябвало да се долекува сама в идващите дни, като макар прекарания инсулт би трябвало да се оправи с осем медикаменти, които се вземат по друго време и да си слага сама инжекции в корема. " Здравната ни система е цялостен, цялостен парадокс ", заключи обстановката Ана Йончева, щерка на старата жена.

Майката на Йончева постъпва в отделението на 9 май. Лекарите откриват пневмония, с тест е доказан и COVID-19. В събота, на 15 май, от екипа на отделението изясняват на дъщерята, че е изработен втори рентген на пациентката, който демонстрира напълно едва усъвършенстване. Мнението на дежурния доктор е, че дамата би трябвало да остане още 4-5 дни на лекуване, като в края на тази седмица й се направи още един рентген и вероятно по-късно може да бъде изписана. В петък, 14 май, пациентката е била с кислородна маска, защото сатурацията й е била 85.

Днес дамата изненадващо оповестява на децата си, че я изписват. " Казват й да си събира нещата, тъй като закриват отделението ", описа Йончева пред " Сега ". Друг дежурен доктор изяснява на околните, че по тяхна преценка тя може да продължи да си взема антибиотиците вкъщи. На въпрос какво се е трансформирало от събота до понеделник, от отделението изясняват, че са я следили и считат, че може да бъде изписана. Жената е с редица болести и околните не споделят убеждението на лекарите, че може да се оправи сама с лекуването си. При изписването от лекуващия екип удостоверяват, че отделението се закрива. Близките научават, че на домашно лекуване е изписана и още една пациентка.

Условията, при които се изписват пациентите с COVID-19 са разказани вна здравния министър. Те гласят, че изписването става след преценка на лекуващия доктор, при " клинично усъвършенстване, в това число понижаване на признаците на зной и кашлица, възстановяване на лабораторните индикатори, като с-реактивен протеин, феритин и лактат-дехидрогеназа, неналичието на нужда от кислородна терапия, липса на нараснала телесна температура над > 37,8°C за 48 часа без използването на антипиретици и опция за следваща изолираност в домашни условия и придържане към предложения режим на лекуване ".

Заповедта изисква след изписване пациентът да се подложи на 14-дневна изолираност, което изключва и разновидността за него да се грижат други хора. На въпрос какво да вършат при утежняване на положението на пациентката, лекарите дават дежурния отговор - да звънят на персоналния й доктор.

В последните дни фактически редица лечебни заведения започнаха да закриват Ковид-легла. Досега обаче не се е чуло да се закриват кревати при съществуването на пациенти, които се нуждаят от здравна помощ. В началото на пандемията в заповедите на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев имаше текст, който изискваше наложително лекуване в болница на хората над 60 година, тези със съпътстващи болести и тежко протичане на инфекцията. Впоследствие този текст беше изработен пожелателен поради опасения, че накърнява персонални права. При прокарването на аналогични промени в закона за здраве опозицията заподозря ръководещите, че целят да се застраховат при възможни правосъдни искове за липса на достъп до здравна грижа в пиковите моменти на пандемията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР