Ковид кризата открои важността на електронното управление. Сагата с електронните

...
Коментари Харесай

Партията на Цветанов със 7 предложения за е-управление у нас |

Ковид рецесията открои значимостта на електронното ръководство. Сагата с електронните посоки за PCR проби от последните дни за следващ път сподели, че не просто нямаме електронно ръководство, само че и че електронното опазване на здравето остава фантазия в изискванията на невиждана по своята заостреност здравна рецесия. 

Това декларират от " Републиканци за България ". От партията на Цветан Цветанов напомнят, че за електронно ръководство у нас най-малко на хартия би трябвало да се работи от 15 години. Преди броени месеци няколко български IT компании предложиха да дарят 15 000 часа труд за електронизация на здравноосигурителната система. Ефектът от предлагането се оказа реклама на премиера на нарочна конференция. Видя се, че страната няма желание да се възползва от офертата, тъй като програмистите не познавали 25-те закона, които контролират сферата на опазването на здравето, и тъй като цялата система била стратегическа и бил необходим специфичен реализатор. Това изяснява за какво България се подрежда на последно място в Европейски Съюз по индикаторите, свързани с електронното ръководство, с изключение може би на информационната инфраструктура, настояват още от Република България. 

Парите, изхарчени за електронно ръководство, варират от 200 милиона лв. (толкова са усвоените средства по планове с етикет „ електронно ръководство ”) до 2 милиарда лв. (колкото са всички разноски за осведомителни технологии в държавната администрация). Въпреки че от 2014 година работи тактика за електронно ръководство, до момента всичко става „ на парче ”, без ясна визия и целево финансиране. Едва в държавния бюджет за 2019 година са отпуснати 119 милиона лв. за „ е-управление и ИКТ ”. Последният доклад на Държавна организация „ Електронно ръководство ”(ДАЕУ) илюстрира положението на електронното ръководство у нас. От над 38 000 административни услуги едвам 5% (1961 услуги) покриват стандарта на Европейски Съюз за „ цифрови услуги ”. За да дават отговор на стандартите административните ни услуги би трябвало да са от равнище 3 или 4. Ниво 3 допуска опция за заявяване и приемане на административни услуги напълно по електронен път, а равнище 4 – осъществяване на транзакции, свързани с услугите от равнище 3, пишат още от партията на Цветанов. 

Републиканци за България, с цел да се случи ускорено внедряване на електронното ръководство, оферират:

Да има консенсус сред политическите партии по това, че електронното ръководство ще бъде народен управнически приоритет през идващите 10 години, който няма да бъде ревизиран след всеки парламентарен избор.

Незабавно да се приложи признатият през 2016 закон за въвеждане на електронна идентификация посредством персонална карта с чип. Липсата на всеобща електронна идентификация е спънка пред въвеждането на повече и по-качествени електронни услуги.

Да се промени ролята на Държавна организация „ Електронно ръководство ”. Тя би трябвало да стартира да играе дейна роля при създаване на електронни услуги и решения, а освен да извършва функционалности свързани със стратегическото и бюджетно обмисляне и развиване на хоризонталната политика за е-управление, както и функционалности по развиването и поддръжката на техническата инфраструктура.

Да се ревизира децентрализираният бизнес модел за даване на електронни услуги в търсене на по-добър баланс сред централизирани и децентрализирани услуги.

Да се развиват публично-частните партньорства като средство за оптимално потребление на потенциала на българския IT бизнес за задачите на електронното ръководство.

Да се преработи актуалната тактика за електронно ръководство, като фокусът й от инфраструктурата се реалокира към действителните електронните услуги, развиването на екосистемата на електронното ръководство и основаването на нужния потенциал и умения на жителите и бизнеса.

IT експертите от държавната администрация да преминат от „ Обща администрация ” към „ Специализирана администрация ” поради значимостта на осведомителните технологии за електронното ръководство и естественото действие на държавната администрация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР