Котките са сред най-популярни домашни любимци. И докато за кучетата

...
Котките са сред най-популярни домашни любимци. И докато за кучетата
Коментари Харесай

Какво си мисли за котката ви за вас?

Котките са измежду най-популярни домашни любимци. И до момента в който за кучетата се твърди, че са най-хубавият другар на индивида, до писаните се славят като не толкоз заинтригувани от индивида. Едно проучване обаче се концентрира върху държанието на котките и най-много върху тяхната визия за хората, които се грижат за тях. Какво си мисли котката ви за вас?

Ново изследване сподели, че котките образуват същия вид обвързаност към стопаните си като бебетата към родителите си.

Мисли ли котката ни, че ние сме нейни родители?

Това е въпрос, на който нашите котешки другари не могат да отговорят заради рестриктивните мерки на междувидовата връзка, само че те могат да изразят своята обвързаност, като ни оближат или се погалят в нас. Ново изследване, оповестено в Current Biology, идва с някои обещаващи обяснения. Според откриватели от университета в Орегон котките демонстрират стилове на обвързаност, сходни на тези на кучетата и бебетата.

Това значи, че котките, въпреки и показани като фундаментално незаинтересовани и непредсказуеми същества, могат да образуват неповторими и близки връзки със своите притежатели. Котките ни обичат, и никой не може да отхвърли това.

Както е обяснено в изследването, откривателите са приложили тест за обвързаност, който нормално се употребява при примати и кучета, и са го комбинирали с няколко стила на обвързаност от бебета. На него участват 70 котенца, които са настанени за две минути в стая със своя гледач, по-късно оставени сами за още две минути и най-после са още веднъж събрани с него. 

 Котка и собственик

Проучването открива, че над 60% от котенцата демонстрират сигурен жанр на привързване, което значи, че са неспокойни, когато стопанинът напусне стаята, само че демонстрират обвързаност, когато се връща при тях. 

Около 30% от котките се държат по нерешителен метод, което значи, че те остават неспокойни даже по време на събирането и демонстрират или несъразмерен контакт, отбягване или дезориентация. Според изследването това държание е сходно на държанието при децата.

Тези открития остават съвсем същите даже и след различен сходен тест по-късно с възрастни котки. Това значи, че котките мислят стопаните си за свои родители.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР