Котките са невероятно примамливи за домашни любимци. Те дават в

...
Котките са невероятно примамливи за домашни любимци. Те дават в
Коментари Харесай

Питерболд

Котките са необикновено примамливи за домашни любимци. Те дават в оптималната степен деликатност и мекост в общуването, както и чувство за успокоение и нега, за един безконечен релакс. В същото време са любвеобилни, благи и привързани към дома.

Съществува обаче дребен проблем. Повечето котки имат постоянна космена завивка, която при някои дългокосмести породи котки е забележителна. Това е сериозна спънка пред хората с алергии.

Резултат на търсенията на животновъдите са котките без косми, като най-известната порода е Сфинксът. Интересни попадения обаче не престават да се появяват след кръстосване и едно от най-новите е породата Питерболд. Името ни насочва към родата на котето - Русия и остарялото име на Санкт Петербург.

За феновете на редки нови породи е информацията за Питерболда.

История на породата Питерболд

Питарболд е порода котки от съветски генезис. Породата е родена през втората половина на 1994 година в Санкт Петербург вследствие на експериментно чифтосване на мъжки Дон (Донски сфинкс) без четина и ориенталска късокосместа женска. Опитът е осъществен от съветския фелинолог Олга Миронова. Ако би трябвало да се изясни това, което е бил замисълът на фелинолога, то е да се вкара в популацията сиамците преобладаващия безкосмен ген, заимстван от Донски сфинкс.

Първите 2 котила дават като резултат 4 котенца и тъкмо те са създателите на породата.

През 1996 година породата е призната в Руската селекционна котешка федерация и получава своя стандарт. Година по-късно е призната и в Международната котешка федерация.

Днес породата котки Питерболд се развива в посока на актуалните ориенталски и сиамски видове, присъщи с дългата си зурла, огромни раздалечени уши, плоски скули и елегантно тяло, стоящо на дълги крайници.

От тук може да се направи извод, че тази нова порода предизвиква чифтосването с ориенталски и сиамски котки и вариации на полудългокосмести от балийски котки и явански породи. Балийците и яванците са били отстранени обаче от допустимия лист през 2005 година.

От 1 май 2009 година питерболдите са признати да вземат участие в надпревари в шампионския клас. Една година преди този момент е призната за съревнование котка с палто вид четка.

 Отглеждане на Питерболд Снимка: Pixels/pixabay.com

Стандарт за породата Питерболд

Питерболд има доста присъщ външен тип. Главата на котката е тясна, клиновидна, с плоски бузи и чело, със здрава, само че не остра зурла. Наблюдават се отвесни гънки на челото, които се отклоняват хоризонтално над очите.

Брадичката на животното е на една линия с върха на носа. Това прави линията на профила права.

Ушите на Питерболда от породата са огромни, само че в основата си не са необятни и леко раздалечени.

Очите им имат бадемовидна форма, напряко сложени, зелени или сини на цвят.

Тялото им е дълго, компактно, мускулесто, с дълбока линия на слабините.

Породата Питеболд се характеризира с дълги и тънки, само че здрави крака. Предмишниците са прави, а краката са овални. Има дълги пръсти и много преносими.

Опашката на котето също е дълга и права, като на нея може да има остатъчни косми.

Кожата е тънка, нежна с гънки. Може да има остатъчно окосмяване на маншетите в основата на ушите, на муцуната, лапите и долните елементи на крайниците, както и на опашката. Когато времето е студено, фината космена завивка по тялото е по-добре забележима. Котката няма мигли.

Възможни са доста цветове на кожата.

Типове кожа при породата Питерболд

- Четка - котето е покрито с косми. Те могат да бъдат дълги или къси, твърди, завити отчасти или напълно. Възрастното животно остава същото или на гърба и врата му се появяват петна с частична алопеция.

 Котка Питерболд

- Къса четка (Четка на точка) - на процедура е същото като първата разновидност. Може да има напълно къса коса на гърба и главата, а опашката му е пухкава. Възрастното животно има пълен косъм коса единствено на муцуната, лапите и опашката на котката, т.е. на точките. Тялото е изцяло голо.

- Велур - котето има къса или дълга мека четина по цялото тяло, което го прави да наподобява рошаво. На краката и опашката козината е по-дебела и дълга. Възрастното животно може да има къса остатъчно коса на лапите и муцуната, може да я съблече съвсем изцяло, оставайки „ по чорапи ”. Грубите косми падат по-трудно, в сравнение с меките.

- Флок - животно, което по предписание няма вежди и мустаци, или има къси мустачки. Козината по тялото му не е повече от 2 милиметра дълга. На досег е копринено, като че ли е от кадифе.

- Без четина (голо) - изцяло е лишено от косми, единствено на обособени места може да има останки. Кожата му е покрита със характерни тайни, което я прави каучукова на досег.

- С права коса - при липса на гена без косми, животното има свойствата на своите родственици - сиамската котка и ориенталската котка. То е с естествена четина и прави мустачки. Притежава обаче характера на Сфинкса и някои негови черти. Има присъщата за ориенталския вид къса, права четина и цветови вариации, присъщи за сиамците и ориенталската група котки. Козината му е доста видове и е преходна, по тази причина е мъчно да се отгатне по какъв начин ще наподобява като възрастно.

Характер и държание на Питерболд

Питерболд са доста скъпи животни поради своя превъзходен темперамент. Те са доста сладкодумни и непрестанно споделят със стопанина си. Освен това са привързани, миролюбиви, любопитни, умни котки и енергични. Може да бъдат избрани като приблизително вокални, непрестанно следват стопанина и желаят да поддържат връзка с него. Живеят спокойно с други себеподобни, както и с други домашни любимци. Подходящи котки за деца са.

За тези котета споделят, че наподобяват доста на кучетата. Лесни са за образование, дават отговор на името си и в случай че бъдат извикани, се отзовават.

На хора, които работят и отсъстват дълготрайно се предлага да имат повече от едно животно, тъй като са обществени и страдат от самотата.

Грижи за Питерболд

 Питерболд - котка без четина

Отглеждането на Питерболд не се разграничава в доста връзки от развъждането на домашна котка във връзка с хранене на котката и поддръжка, само че с ангажимента, че това не се отнася до особеностите на породата.

Най-напред би трябвало да се държи сметка, че кожата на безкосмените котки са държи като кожата на индивида. Тя се поти, когато е горещо и при слънчеви бани през лятото.

Голите сфинксове са доста чувствителни към слънчевите лъчи. Те бързо изсъхват, кожата се наранява и има потребност от отбрана. На местата на търкане се получава пигментация, а при липса на слънце пигмента изчезва. По време на бременност и кърмене на женската пигментацията се усилва.

При липса на каквото и да е палто цветът се появява напряко върху кожата. Този кожен пигмент придава единствено колорит на цвета на животното, тъй че е мъчно да се направи някакво ясно разграничаване на вариациите на цветове и изсветляването им.

Грижа за дребни котенца Питерболд

Котенцата Питерболд доста рано отварят очи и това се дължи на неналичието на косми. Това става от третия до петия ден след раждането. При всички други породи котки ранното отваряне на очите води до изсушаване на очната ябълка и слепота. При този порода обаче дребните присвиват очи и мигат, а слъзните жлези съумяват добре да овлажнят очите.

Същият фактор при порасналите Питерболди води до нараснало сълзене, което е изключително видимо при хранене. Затова се употребява израза за крокодилските сълзи при хранене.

Друга специфичност при развъждането на Питерболд е, че тези котки отделят восъчно лепкаво вещество. Това е кожна смазка, нещо като спомагателна отбрана. Ако е доста, се отстранява с забрадка, потопена в детско масло.

Питерболд е измежду екзотичните породи котки, измежду които са още Бамбино, котка горски дух и Канадски сфинкс.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР