Котките от породата Мейн Кууни безспорно имат оригинален външен вид,

...
Котките от породата Мейн Кууни безспорно имат оригинален външен вид,
Коментари Харесай

Грижи при отглеждане на Мейн Куун

Котките от породата Мейн Кууни несъмнено имат автентичен външен тип, като по темперамент са много спокойни животни, които елементарно се социализират. Ако сте решили да си вземете такава порода, тогава е значимо да сте осведомени с това по какъв начин да се грижите за тези животни.

Грижи при развъждане на Мейн Куун

Безспорно те са доста отзивчиви и не е по никакъв начин комплицирано да се грижите за Мейн Куун, само че имайки поради особеностите им е значимо да спазвате някои условия във връзка с хигиената им. И по този начин, преди да си вземете котенце от породата Мейн Кууни, е значимо да се погрижите за отделяне на обособените зони, с цел да се усеща питомецът ви оптимално удобно. В това число влиза:

- мястото за отмора и сън;

- котешка тоалетна;

- мястото за хранене;

- игрова зона.

Тоалетната би трябвало да подсигурява оптимален комфорт за потребление от любимеца ви. Относно зоната за хранене на Мейн Куун, то е най-добре тя да е ситуирана на кухнята, където ще би трябвало да сложите купичка за храна и вода на котката. Те могат да са направени от разнообразни материали, само че във всеки един случай би трябвало да са устойчиви, с цел да не може котката ви елементарно да ги преобърне без да желае.

Мястото за сън може да съставлява просто комфортно меко котешко легло, като тук няма нищо характерно в избора им. Единственото значимо нещо е тази зона да не се намира на течение, като можете да се спрете и на къщурка за котки, които се оферират в разнообразни размери. Правилно устроената игрова зона ще помогне на котката да запази двигателната си интензивност, което е доста значимо.

Другото значимо нещо при грижата на Мейн Куун са очите, ушите и носа. Важно е да премахвате секретите с леко влажен тампон, който е пропит с запарка от лайка да вземем за пример. Особено внимание отделяйте на сензитивната зона към ушните миди, като чистенето в тези области се прави единствено при нужда.

 Как се гледа Мейн Куун

Не по-малко значимо е да се грижите за козината на котката, която при тази порода е много гъста. Именно тя ги пази от студа, като по тази причина можете да извеждате на каишка тези любимци, даже когато времето е студено.

Важно е да решите козината им постоянно, защото елементарно се образуват сплитания, които се отстраняват доста комплицирано и в някои случаи може да се наложи даже да се среже на тези места. За да става ресането по-лесно е добре преди този момент да употребявате специфичен антистатичен спрей.

Не по-малко значимо е да се грижите за ноктите и зъбите на животното. Както демонстрира практиката, при Мейн Куун не се образува в огромно количество котешки зъбен камък и налеп, само че въпреки всичко не трябва да пренебрегвате хигиената на зъбите.

Особено значимо е да гарантирате качествена грижа за зъбите при дребните котенца, когато сменят млечните си зъби, а точно на възраст към 4-5 месеца. В този интервал е не по-малко значимо да водите любимеца си на постоянни прегледи при ветеринар, който да следи положението на животното.

Погрижете се за това питомецът ви да има и гумени играчки, като по този начин ще може да се развие вярната захапка. Не подценявайте и за сухите храни, които са също доста значими. Вземете на котките си и чесалки, като по този начин те няма да драскат мебелите ви, което е постоянно срещан проблем.

 Котка Мейн Куун

Не забравяйте за къпането на котката, тъй като това е значима част от хигиеничните грижи за Мейн Куун. Въпреки че те са чистоплътни животни, вие би трябвало да ги къпете един път на месеца. Използвайте за задачата специфични котешки шампоани и балсами, които ще омекотят козината на котенцето и ще я създадат по-лесна за ресане. Не мийте региона към главата, защото не трябва да попада пяна или вода в очите, ушите или носа им.

Другият миг при грижите за Мейн Куун е храненето, като можете да изберете, както готовите храни, по този начин и да ги храните с домашна. При първият няма да се постанова да им давате спомагателни витамини и минерали, защото те ще ги получават с купешката. Ако обаче храните котката си с домашна храна, тогава се консултирайте с ветеринар, който ще ви предпише витаминен комплекс.

Не забравяйте и за постоянните котешки имунизации, както и че би трябвало да посещавате с профилактични цели ветеринар. Така ще може да се следи здравословното положение на любимеца ви и да се избегнат болести при Мейн Кууна.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР