Котките могат да бъдат чудесен домашен любимец, който да бъде

...
Котките могат да бъдат чудесен домашен любимец, който да бъде
Коментари Харесай

Грижа за по-стари котки

Котките могат да бъдат превъзходен домакински любим, който да бъде до вас дълги години, в случай че се грижите вярно за него. За страдание, пухкавите животни остаряват също като хората, което постанова и по-специални грижи за възрастните котки.

Ако котката ви е на повече от 6 години, то тя към този момент се счита за стара и има потребност от особени грижи. Именно на тази възраст стартира стареенето на организма. Разбира се, това напълно не значи, че животното е болно.

Старайте се да не пускате котката на улицата, тя понася мъчно сезонните промени и не може да се грижи за себе си както преди. Тъй като гъстотата на котешката четина понижава, също както и блясъкът, вашият домакински любим може да стане по-зиморничав. Затова е желателно да осигурите на вашата котка топло местенце, на което да се излежава.

Отнасяйте се с почитание към спането на котката - дано бъде на безшумно и умерено място. Възрастните котки би трябвало да спят повече от младите. Въпреки това не подценявайте силата на физическите занимания, които поддържат тонуса на пухкавия ви любим.

Старайте се да занимавате вашата котка всекидневно с котешки играчки. Бъдете изключително деликатни, когато взимате котката в ръце, тъй като възрастовите промени в гръбнака и ставите могат да причинят болежка при придвижване.

За да се подсигурява вярното хранене на старата котка, стопаните би трябвало да изберат уравновесена диета, съобразена с годините на домашния любим. По-зрелите четириноги се нуждаят от безусловно същите хранителни субстанции и витамини за котки като по-младите, само че поради забавянето на метаболизма може да се наложи смяна в количеството и метода на поднасяне.

Котките са склонни да наддават тегло, защото с напредването на възрастта те стават по-слабо дейни. Представителите, които са сред 7 и 9 години, са изложени на най-голям риск от струпване на непотребни килограми, тъй че ще се наложи да съобразите диетата им с този фактор.

Ако желаете да се радвате на здрава котка, намалете до най-малко лакомствата отвън общоприетите хранения. Честите похапвания могат да нарушат вярното действие на храносмилателната система.

Вижте още какъв брой дълго живеят котките и по какъв начин да удължим котешкия живот.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР