Котките, както всички други животни, предпочитат да им мирише на

...
Котките, както всички други животни, предпочитат да им мирише на
Коментари Харесай

Миризмите, които котките обичат

Котките, както всички други животни, избират да им мирише на прясно приготвена закуска. Освен миризмата на храна обаче, котките имат прекомерно странна визия за приятна миризма. Кои миризми обичат котките?

Слабо прочут факт, притежание на ветеринарите от хилядолетия, е че доста от домашните животни и в по-голяма частност – котките, реагират непредсказуемо на най-безобидните препарати. Такъв е казусът с тинктурата от валериан. Това меко седативно средство за хората има неповторимо влияние върху четириногите любимци. То им работи възбуждащо и еуфорично.

За хората действието на валериана е по-скоро потребно. От растението се подготвят отвари и тинктури, които успокояват нервите и усъвършенстват качеството на съня.

На котките обаче миризмата на валериана и даването ѝ като лекарство работи по радикално друг метод. Валерианата е тежък опиат за котката. Тя предизвиква халюцинации, при които животното нападна невидима цел или се крие от утопичен преследвач. Има риск от изпадане в суматоха от всеки тон, който продължава с дни. Подобен контакт с валериана може да трансформира и най-спокойната котка в див див звяр.

И все пак котките напряко си умират за валериан. Това на процедура си е алкохолизъм, защото коренът на растението съдържа 70% етилов алкохол. И защото, за разлика от множеството хора, животните не имат съпротивляемост към алкохола, се напиват от първия път. А организмът им не е резистентен на сходни въздействия и под въздействието на алкохола могат да получат язва на стомаха, болен черен дроб, хронична бъбречна и чернодробна непълнота.

Котките дотолкоз харесват миризмата на валериана, че от първата доза привикват към препарата. В медицинските среди са известни случаи, при които котките съумяват да отварят бутилката с смес. В тази обстановка само умел ветеринар може да избави живота ѝ.

Друг забавен факт е, че мъжките котки обичат валериан повече от женските. Интересът към миризмата му се демонстрира след настъпване на полова зрялост, като преди този момент не провокира никакъв интерес.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР