Котките имат по-добре развити обонятелни рецептори от хората. Те усещат

...
Котките имат по-добре развити обонятелни рецептори от хората. Те усещат
Коментари Харесай

Защо котките не харесват аромата на плодове

Котките имат по-добре развити обонятелни рецептори от хората. Те усещат по-остро миризмите и реагират по-силно на тях. На всеки собственик на котка е известно, че пухкавият му домакински питомец не харесва миризмата на цитрусовите плодове.

Причини за омерзение на котките от миризмата на цитруси

Писаните бързо обръщат глава и заобикалят близката среща с цитрусите поради мощната миризма на етерично масло, която се съдържа в кората на плодовете. Отделно не е изключено котката да хареса усета на портокаловата каша. Ето за какво единствено етеричните масла от цитрусите би трябвало да се държат надалеч от мъркащия питомец.

Не е единствено неприятното чувство у котката от миризмата на цитрусовите плодове. Те не са потребни и за здравето на пухчовците. Цитрусовите аромати провокират алергия у котките и увреждане на ароматните жлези. Затова тази и другите неприятни миризми би трябвало да се заобикалят наоколо до съществени котешки места - купички за храна и вода, тоалетна и други.

Прекалено суровият за котешкото подушване мирис на цитруса може да има ненадейно неприятни последствия за качеството на живот на котката, тъй като неприятното подушване при нея снижава опциите на писанката да опознава света, а значим детайл в тази активност е нейното подушване. Предпазването на котката в този подробност е част от нейното хуманно развъждане.

 Защо котките не харесват аромата на плодове

Кога и по какъв начин стопанинът да употребява отвращението на котката от цитруси

Този аспект от котешкото държание може да бъде употребен при развъждане на домашния любим. При усложнения с държанието на пухчото, който се облекчава отвън тоалетната, маркира територията си или унищожава кабелите в дома, може да се употребяват кори от цитруси.

Портокалови или лимонови кори може да се слагат там, където котето се изхожда или прави други пакости на стопаните. Трябва обаче да се има поради, че този метод не е доста ефикасен, също така не трябва да се ползва продължително, с цел да не провокира алергия на домашния любим, а единствено като еднократно деяние за прогонване на котето от място, където не би трябвало да бъде.

 Защо котките не харесват аромата на плодове

При ароматизиране на помещението с цитрусов мирис би трябвало да се проветри незабавно, като се изнесат съдовете за храна на котката в друго помещение, да се почисти мястото, където цитрусите са оставили следи и след това всичко да се върне назад в същото състояние. Котката в същото време би трябвало също да се реалокира на друго място.

Домашният любим от семейство Котки обича миризмата на месо, риба и бульони от тях, с тези аромати може да притегли вниманието му.

Вижте също:

- Любимите миризми на котките;

- Защо котките харесват миризма на пот;

- Кои миризми отблъскват котките;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР