Котката Нибелунг е изключително рядко срещан представител. Тази порода се

...
Котката Нибелунг е изключително рядко срещан представител. Тази порода се
Коментари Харесай

Котка Нибелунг

Котката Нибелунг е извънредно рядко срещан представител. Тази порода се счита за дългокосмест вид на фамозната съветска синя котка, само че е незнайна на хората, които не са увлечени съществено от другите породи котки.

История на Нибелунг

Котката Нибелунг дълго време не е била признавана въобще като порода, въпреки че тя е относително нова спрямо породите, които са известни от епохи. През 80-те години на предишния век в Денвър черна домашна котка, която се казвала Елза, се чифтосала с мъжага, който приличал на съветска синя котка. В резултат на това се родили пет късокосмести черни котета и едно сивкаво, чиято четина синеела и била дълга и лъскава.

Това котенце било отгледано от програмистката Кора Коуб, която го кръстила Зигфрид, въодушевена от операта на Вагнер " Пръстенът на Нибелунга ". Следващото свърталище, което се появило от любовта на Елза и сивия котарак, било още веднъж черно, с едно женско коте, което приличало на Зигфрид. Котето било взето също от Кора Коуб и било кръстено Брунхилда. Тя кръстосала Зигфрид и Брунхилда и по този начин дала началото на нова порода котки. През 1986 година се появили три дългокосмести сини котки. Няколко години по-късно, след доста старания, породата е приета и е признато името Нибелунг.

 Нибелунг Снимка: phz8.petinsurance.com

Стандарт на Нибелунг

Козината на Нибелунг е с хубав сивкав цвят, като всяко косъмче приключва със сребрист връх, който отразява светлината. Заради това козината на Нибелунг наподобява лъскава и има сребрист резултат. Козината на котката е доста мека и копринена на досег. Нибелунг е от котките със зелени или кехлибарени очи с овална форма и сиво-розово носле. Също като нослето на Нибелунг, сиво-розови са й възглавничките на лапите на котката от тази порода.

Тялото на Нибелунг е леко издължено, с добре развита мускулатура. Шията на котката от тази порода е дълга и изящна, крайниците са дълги и фини. Лапите са с овална форма. Опашката е дълга, като краят й е объл. Главата на Нибелунг е с клиновидна форма и не е доста огромна. Около мустачките има изпъкнали възглавнички наоколо до муцуната. Ушите на Нибелунг са относително огромни и са леко заострени и наклонени напред. Ушите на Нибелунг са съвсем транспарантни, тъй като са доста тънки.

Грижи за Нибелунг

Въпреки че козината на Нибелунг е дълга, тя няма потребност от ежедневно разресване. Достатъчно е да я решите през един или два дни, с цел да не губи блясъка си и да не се сплъстява. По време на промяната на козината, което се случва два пъти в годината, Нибелунг би трябвало да се сресва всеки ден, с цел да се форсира процесът и да не се цялостни домът ви с косми. Котката Нибелунг има потребност от разнородни котешки играчки, с цел да се усеща добре, когато ви няма в жилището. Котката Нибелунг е доста игрива и има потребност от най-малко няколко минути на ден, които да отделяте за нея.

Обучение на Нибелунг

Нибелунг може да бъде научена на някои трикове, само че това е горда котка, която ще извършва единствено команди, които й се костват подобаващи за осъществяване. Нибелунг е добра и интелигентна котка, само че тя ще приема командите единствено в случай че те са под формата на игра. Ако реши, че се злоупотребява с нея, Нибелунг ще откаже да извършва каквото и да и споделя стопанинът й. Но с цел да го зарадва, тя ще преодолее даже това, защото за Нибелунг е доста значимо да получава утвърждението на индивида, който обича.

Хранене на Нибелунг

Котката Нибелунг би трябвало да се храни с висококачествени натурални артикули или с котешки сухи храни и консерви от премиум клас. За да наподобява и да се усеща добре, Нибелунг има потребност от качествена храна, която да му обезпечава всички нужни субстанции. Ако храните Нибелунг с натурални артикули, би трябвало да осигурявате на тази красива котка нужните за вярното й развиване витамини и минерали.

 Нибелунг Снимка: purrfectcatbreeds.com

Ако храните Нибелунг с натурални артикули, би трябвало да й осигурите към 40 % протеини и да допълните менюто й с разнообразни типове зеленчуци, кисело мляко, нискомаслена сметана, сварен ориз и сварена обезкостена морска риба. Не се предлага да давате на Нибелунг сладки и тестени произведения, пушена риба, както и да внимавате, когато й давате пилешко, защото в стомаха й не би трябвало да попадат кокали.

Заболявания на Нибелунг

Котката Нибелунг не страда от прекомерно доста генетично обусловени котешки болести. Въпреки това котката Нибелунг може да страда от проблеми със сърцето, както и от стомашни проблеми. Въпреки че не е склонна към преяждане, котката Нибелунг може да качи непотребни килограми, в случай че се прехранва, по тази причина внимавайте какво давате на любимката си.

Любопитни обстоятелства за Нибелунг

Нибелунг е доста спокойна котка. За разлика от доста породи котки тя въобще не мяучи по през целия ден, а избира да седи умерено на едно място и да мърка в скута на стопанина си. Както съветската синя котка Нибелунг е с доста спокоен глас и даже когато е разгонена или се сърди, не издава мощни звуци.

Котката Нибелунг не обича измененията и доста зле понася промяната на дома си. Смяната на собственик може да провокира сериозна меланхолия при Нибелунг и котката даже може изцяло да откаже да приема храна, в случай че се наложи да смени стопанина си.

Когато обаче котката от породата Нибелунг реши, че може да се довери на един човек, тя го подарява с цялата си обич и е радостна и постоянно подготвена за игри.

Нибелунг се привързва единствено към един човек от фамилията, в което живее, и е предана единствено на него. За нея всички останали членове на фамилията са другари, само че този, към който е най-привързана, е повдигнат над всички. Котките Нибелунг не изискват непрекъснато вниманието на стопанина си. Те идват, когато ги повикат, другояче могат с часове да стоят наоколо до стопанина си, в случай че той е ангажиран с нещо.

Недостатъци на Нибелунг

Не са известни дефекти на Нибелунг, като се изключи че има недоверчиво отношение към непознати и не обича да бъде галена от тях, само че съгласно стопаните на котките от тази порода това въобще не е минус. Но множеството посетители на стопани с Нибелунг се шокират, когато котката подскочи като ужилена при типа на чужд човек се шмугва под леглото или се катери по рафтовете и събаря всичко по пътя си, макар че по природа е деликатна и в никакъв случай не бута нищо, когато е спокойна.

Вижте и други породи котки в сиво.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР