Котка Наполеон е изключително красива и със сигурност ще привлече

...
Котка Наполеон е изключително красива и със сигурност ще привлече
Коментари Харесай

Котка Наполеон

Котка Наполеон е извънредно красива и сигурно ще притегли вниманието на всеки, който я види. Муцунката на котка Наполеон наподобява умилително даже при възрастните екземпляри, заради което те наподобяват на дребни котенца и това е част от очарованието на породата.

История на котка Наполеон

Историята на породата стартира през 1995 година, когато селекционерът на кучета от породата Басет Хаунд Джоузеф Смит прочел публикация за котките от породата Манчкин и бил толкоз удивен от тези създания, че решил непременно да стартира основаването на нова порода котки. Като разбирал, че не е допустимо да се получи изцяло късокрака котка, като се употребява в качеството на родител един образец Манчкин, Джо заложил на сладката муцунка, за което избрал втората котка за кръстоската – класическа Персийска котка. Така било поставено началото на основаването на породата, кръстена на името на френския император Наполеон, който апропо бил прочут с паническия си боязън от котки.

Породата Наполеон в началото била разграничена на два типа според от дължината на лапите – класик и екстрим, които съгласно замисъла на селекционера трябвало да са еднообразно скъпи. В процеса на отглеждане на породата били употребявани и екзотични късокосмести котки. По време на селекционирането Джоузеф Смит се натъкнал на голям брой компликации. Манчкин и Персийската котка се оказали с капризни гени и потомствата им загивали или се раждали с деформации. Изхарчвайки последните си средства в опит да записва породата, селекционерът признал провалянето си и кастрирал всички живи екземпляри.

 Манчкин

Но трудът му бил видян и група запалянковци се въодушевила от необикновената осанка на породата. Те траяли селекцията оттова, където бил спрял Джоузеф Смит. От екзотичните породи и персийските котки представителите на новата порода получили заоблени форми, изразителни очи, добре развъртян скелет и плътна четина. От Манчкин са наследили естествената разновидност, виновна за късите крайници. Ниският растеж на Котка Наполеон е резултат от естествена разновидност, която не оказва пагубно въздействие на дейния и пълностоен живот на екземплярите.

Стандарт на котка Наполеон

Съществуват две разновидности на породата Наполеон: екстрим – късокрака вариация, чиито представители са високи на половина на елементарните котки и класик – котки със общоприета, пропорционална дължина на крайниците, които не са изключително ценени.

Независимо от растежа си Котка Наполеон е дребна, тежестта на стара женска котка е до 2 кг, а на мъжките - до 3 кг.

Тялото на Котка Наполеон е плътно и съразмерно, в случай че не се взима поради дължината на крайниците. Костната система е едра, гърбът и шията са мощни. По градежа на тялото котките Манчкин се съпоставят с дакелите, а Котка Наполеон - с пекинезите. Друга отличителна линия е детското или учудено изражение на муцуната, за сметка на големите кръгли очи. Главата на Котка Наполеон е кръгла, с леко сплескана зурла, дребни уши с остри върхове, мощна, само че елегантна брадичка.

Носът е дребен. Умилителната осанка на тези котки не пречи на мощното им телосложение. Опашката на котка Наполеон е ситуирана високо. Лапите са кръгли и с дребни пръсти, задните крайници са по-дълги от предните. Козината на котка Наполеон може да е във всеки цвят и шарка. Породата се счита за късокосместа, само че се разделя на два типа: късокосместа и дългокосместа, с развъртян бухнал подкосъм и лека, пухкава четина.

Грижи за котка Наполеон

Грижите за козината на дългокосместите представители на породата изискват ежедневно сресване, а за късокосместите е задоволително това да става два пъти седмично. Очите и ушите се почистват един път седмично. Важно е котка Наполеон да има доста играчки, с цел да не скучае, до момента в който стопанинът ѝ го няма. Котка Наполеон би трябвало да има свое кътче в жилището, където да се усеща предпазена, само че постоянно ще избира да е наоколо до някой от фамилията.

Обучение на котка Наполеон

Котка Наполеон може елементарно да бъде научена на доста трикове, защото е интелигентна, само че не се предлага да се учи да скача през обръч и отвисоко, тъй като може да повреди гръбнака си при прекомерно мощен скок. Котка Наполеон може да се образова, откакто навърши четвъртия месец от раждането си.

Хранене на котка Наполеон

 Котка Наполеон Снимка: ThenapoleoncatCom

Храненето на котка Наполеон се предлага да е с гранулирани или консервирани храни от премиум клас. Но защото котките от тази порода са доста лакоми, би трябвало да се лимитират в храненето, с цел да не развият затлъстяване. На дългокосместите представители би трябвало да се дава храна, която разтваря козината, попаднала в стомаха. Не се предлага да давате на котка Наполеон прекомерно студена и прекомерно гореща храна, сурова риба, сурово месо и субпродукти, мазно месо, пържени и пикантни храни, тестени и захарни произведения. Ако храните котка Наполеон с натурални артикули, допълвайте постоянно менюто ѝ с витамини и минерали, а също по този начин с твърдо сварени яйца, сварен ориз, разнообразни типове зеленчуци за котки и даже плодове.

Заболявания на котка Наполеон

Котка Наполеон може да има проблеми със здравето, които да засягат храносмилателната ѝ система, сърдечно-съдовата система и ставите. Възможно е котка Наполеон да има котешки проблеми с очите и носа.

Любопитно за котка Наполеон

Котка Наполеон е добър другар на децата и в игрите ги пази и внимава. Разрешава на малчуганите всичко, което не би разрешила на възрастни хора. Котка Наполеон нормално си избира един човек от фамилията, в което живее, към който се привързва най-силно и това нормално е дете.

Недостатъци на котка Наполеон

За страдание котка Наполеон не се схваща добре с кучета и не се предлага взаимното им развъждане, с цел да не се стигне до произшествия.

За котка Наполеон не се предлагат разходки на оживени места. Ако смятате, че любимецът ви има потребност от разходка, намерете безлюдна поляна без високи шубраци. Разхождайте го на мотив и не забравяйте, че няма да може бързо да избяга от нападнало го куче или да се качи на дърво. Освен това тези котки са извънредно доверчиви и елементарно ще отидат при непознати.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР