Косовските депутати свалиха кабинета на премиера Албин Курти с вот

...
Косовските депутати свалиха кабинета на премиера Албин Курти с вот
Коментари Харесай

Косовското правителство стана първото, свалено заради COVID-19

Косовските депутати смъкнаха кабинета на премиера Албин Курти с избор на съмнение и провокираха политическа рецесия в миг, когато страната има най-малка потребност от нея поради пандемията на ковид, прочут като COVID-19, оповестяват районни медии.

Вотът на съмнение бе пожелан от личния му съдружен сътрудник. Дебатите в Народното събрание продължиха през целия ден, а Курти съобщи пред депутатите, че решението за вота " не е взето в Косово, а отвън него " и е било огромно въздействието на специфичния делегат на Съединени американски щати Ричард Гренел.

С 82 гласа " за " и 32 " срещу " решението в миг на неустановеност в целия свят (при това стъпка, за която Европейски Съюз предупреждаваше, че не е моментът) официално може да се свълже и с ковид. Курти уволни вътрешния министър на страната, определен от съдружния му сътрудник Демократична лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа, поради различия сред двете партии дали би трябвало да се вкара изключително състояние поради епидемията.

" Решението е взето отвън Косово "

Курти отхвърляше изключителното състояние, което също по този начин би дало пълномощия в ръцете на политическия му конкурент Хашим Тачи, президент на Косово най-малко в идната година. Зад раздора обаче се крият и различия за политиката към Сърбия. Партията на Курти " Самоопределение " и ДЛК спориха по какъв начин би трябвало да се отстранен наказателни мита, въведени против Сърбия в отговор на акция против признаването на Косово от 2018 година - с условия, сложени на Белград, или без.

Курти настояваше на изискванията, а Съединени американски щати и ДЛК смятаха, че те не са нужни, защото вредят на разговора сред Сърбия и Косово. В Народното събрание той сподели, че огромно въздействие при вземането на решението евентуално е имал специфичният делегат на американския президент Доналд Тръмп Ричард Гренел. В момента, в който Курти насочва изказванието си, Европейски Съюз се готви да даде начало на мандата на дълго чакания личен специфичен делегат, който ще е някогашният словашки външен министър Мирослав Лайчак.

Не е ясно по какъв начин тъкмо държавното управление ще продължи работа, нито по какъв начин ще построи болшинство, изключително в миг, когато поради ковид вотът наподобява невъобразим. " Самоопределение " и ДЛК бяха недвусмислените спечелили на изборите предходната есен, изтласкали досегашните политически ръководещи, свързани съвсем напълно с някогашните командири от Армията за избавление на Косово. Коалиционните договаряния обаче се оказаха тежки и двете партии - спорещи за водачеството поради дребната разлика в гласовете - търсиха решение за сформиране на кабинет до последния миг преди да изтече срокът за такава договорка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР