Косовска Митровица. Кметът на южната част на Косовска Митровица Аджим

...
Косовска Митровица. Кметът на южната част на Косовска Митровица Аджим
Коментари Харесай

Кметът на Южна Косовска Митровица: ЕС колонизира Северно Косово със сърби от Босна и Хърватия

Косовска Митровица. Кметът на южната част на Косовска Митровица Аджим Бахтири разкритикува Европейския съюз за това, че не се преценява с настояванията на албанците да се завърнат в домовете и парцелите си в северната част на страната, доминирана от сърби, написа електронното издание на прищинския всекидневник Gazeta Express .
Бахтири, който е кмет на южната част на етнически разделения град Косовска Митровица, като сърбите живеят на север от минаващата през него река Ибър, а албанците на юг, съобщи, че към 13 хиляди албанци са били изгонени от домовете си в Северно Косово, само че в никакъв случай не са били върнати. Той сподели, че „ сръбските незаконни структури “, посредством определените представители в локалните институции или мафиотски групи, са тероризирали албанците, като са им попречили да върнат домовете си. „ Европейски Съюз приказва доста за завръщането на албанците на север, само че не направи нищо, с цел да ги върне вкъщи. За да се влошат нещата, на север стартира многомилионен план, наименуван „ Устойчиво завръщане - поддръжка и подсилване “, финансиран от Европейския съюз, ориентиран към завръщането на сърбите, само че в реалност ще се върнат единствено сърби, които в никакъв случай не са живели в Косово, сега живеещи в Сърбия като бежанци с генезис от други елементи на някогашна Югославия “, написа Бахтири.
Градоначалникът акцентира, че посредством този план ще продължи колонизацията на Северно Косов със сърби от Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия, целяща да промени етническата конструкция в тази част на страната. „ Това е срамно, недопустимо и би трябвало да бъде спряно “, прикани Бахтири във „ Facebook “. Той насочи обвинявания и към държавното управление на Косово и министерството на завръщането и общностите, което се ръководи от сръбски представител, за това, че влага милиони в завръщането на сърбите в Северно Косово, като добави, че действително тези вложения отиват за колонизацията на Севера. „ Призовавам държавното управление на Косово да не подценява действителността, преди да стане прекомерно късно, защото нетърпението ни нараства “, приключи Бахтири, който е определен от редиците на опозиционното Движение „ Самоопределение “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР