Косово ще бойкотира церемонията за връчване на Нобеловата награда за

...
Косово ще бойкотира церемонията за връчване на Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Косово бойкотира връчването на Нобелова награда за литература

Косово ще бойкотира церемонията за връчване на Нобеловата премия за литература през идната седмица, съобщи външният му министър в събота, в символ на митинг против премията, която се връчва на Петер Хандке, австрийски създател, подложен на критика за откритата поддръжка за сърбите във войните през 90-те години в някогашна Югославия.

 Петер Хандке Петер Хандке © БГНЕС
Изборът на шведската академия за премията за 2019 година, разгласен през октомври, провокира отвращение на Балканите и отвън района. Двама членове на Нобеловата комисия подадоха оставка поради подбора по-рано тази седмица, а членът на шведската академия, историк и публицист Петер Енглунд съобщи, че ще бойкотира церемонията.

Косовският външен министър Бехджет Пацоли съобщи, че пратеникът на страната му в Швеция няма да участва на церемонията по награждаването в Стокхолм във вторник.

Бойкотът е „ заради спорния притежател на Нобелова премия Петер Хандке, другар и последовател на политиката на Милошевич “, съобщи Пацоли в обява във Facebook.

Попитан в петък дали е трансформирал мнението си за случилото се на Балканите през 90-те години, Хандке отговори: " Харесвам литература, а не отзиви. Мразя отзиви. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР