Косово може да организира нови избори в общините с преобладаващо

...
Косово може да организира нови избори в общините с преобладаващо
Коментари Харесай

Президентът на Косово има готовност за нови избори в общините със сръбско мнозинство

Косово може да провежда нови избори в общините с преобладаващо сръбско население , които са разтърсвани от насилствени митинги , в случай че 2 % от гласоподавателите подпишат петиция с искане за това, съобщи президентът Вьоса Османи пред “Reuters ”. В извънредно изявление в кабинета си лидерката съобщи, че съгласно нея петицията е „ най-дмократичният метод “ за осъществяване на нови избори.

Насилствени митинги избухнаха в 4 северни общини , откакто Косово назначи кметове , които по своя генезис са етнически албанци . Те бяха назначени на своите постове при изборна интензивност от едвам 3,5 %. Сърбите, които са болшинство в района, бойкотираха локалните избори. Османи изясни, че отстраняването на кметове посредством петиция на гласоподавателите ще бъде „ нещо като референдум “ , който ще даде опция за осъществяване на второ гласоподаване за избор на нови кметове . Тя добави, че целият развой може да се реализира в границите на няколко месеца. От думите й обаче не стана ясно дали локалните сръбски гласоподаватели ще вземат участие в петицията.

Сърбите, населяващи северния район на Косово, не одобряват оповестената през 2008 година самостоятелност от Сърбия, съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента считат Белград за своя столица. С повишаването на напрежението сред Сърбия и Косово НАТО укрепи своите мироопазващи сили в северната част на страната. Неотдавна Османи съобщи, че упорства тези мироопазващи военни сили да останат там, до момента в който Косово бъде признато в НАТО.

Крал на драмата

Османи разгласи, че преди насрочването на нови избори Косово ще има потребност от уверенията на интернационалната общественост , че Белград няма да се намесва . Сърбия отхвърля обвиняванията на Косово, че е попречила на сръбските претенденти да вземат участие в изборите. Тя отхвърля и изказванията, че стачкуващите, които на 29 май влязоха в конфликт с войските на НАТО и полицията в северните региони, са били изпратени от управляващите на  Белград. Сърбия към момента публично счита Косово за част от своята територия. Сърбите в северната част на Косово се стремят към по-голяма автономност за своя район според съглашение от 2013 година, което досега не е изпълнено.

Миналата седмица асистент на американския президент Джо Байдън беседва в детайли с косовския министър-председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич , като настоя Сърбия да изтегли въоръжените сили , ситуирани наоколо до границата , и прикани протестиращите да се придържат към спокойно държание . Междувременно самата Османи също се срещна с Вучич по време на среща , извършена с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в Молдова предходната седмица. Тя разказа сръбския президент като „ крал на драмата “.

„ Вучич по време на множеството си срещи се държи като крал на дамата. По тази причина той, несъмнено, се опита още веднъж да сътвори сериозна драма, само че не даде никакви хрумвания, които биха съдействали за мира и стабилността в района. Затова той обича да се преструва, че прави огромни отстъпки, че върху него се оказва прекомерно огромен напън, че страда, че е в заплаха и по този начин нататък. Такива прояви на яд би трябвало да бъдат потиснати след четиригодишна възраст “, разяснява Османи .

Кабинетът на Вучич не пожела да разяснява пред “Reuters ” изявлението на Османи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР