Косово е отворено към възможността за нови избори в четирите

...
Косово е отворено към възможността за нови избори в четирите
Коментари Харесай

Косово готово за нови избори, но с условия към Сърбия

Косово е отворено към опцията за нови избори в четирите северни общини със сръбско болшинство след размириците, само че би трябвало да се подхващат други стъпки преди този момент. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира косовския външен министър Доника Гервала-Шварц.

Гервала-Шварц настоя, че прекратяването на насилието е първото изискване за обсъждане на нови избори.

" Да, ние сме отворени за избори в тези четири общини, само че с цел да имаме нови избори, се нуждаем от стъпки сред тях ", сподели тя.

Тя сподели, че Косово също по този начин се нуждае от ангажимент от Сърбия, че повече няма да заплашват сръбските жители на Косово да не вземат участие в изборите, добавяйки, че хората не би трябвало да усещат опасността от принуждение от тълпата.
 Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово
Пристигат подкрепленията на НАТО в Косово

След седмица на конфликти

Миналата седмица асистент на президента на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич, като настоя Сърбия да изтегли въоръжените сили, ситуирани покрай границата, и прикани протестиращите да останат мирни.

Сръбският президент Александър Вучич организира във вторник среща със специфичния представител на Европейския съюз (ЕС) за разговор сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак и и специфичния делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, оповестява ТАНЮГ. Миналата седмица Вучич разгласи, че след тази среща Белград ще показа позицията си за нови районни избори в Косово. 

Насилието избухна, откогато косовските управляващи назначиха етнически албански кметове в общините, откакто бяха определени при изборна интензивност от едвам 3,5%, което разгневи сърбите, които образуват болшинството в района и които бойкотираха локалните избори.

Двете страни взаимно се упрекнаха за насилието. 

Междувременно, подкрепленията на НАТО за КФОР започнаха да идват в понеделник. Турските елементи и техника минаха през България. 
 Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово
Вучич афишира във вторник поддържа ли нови избори в Косово

След конфликтите на етническите сърби, бойкотирали и локалния избор в общините си

Косово разгласи интернационално приета самостоятелност от Сърбия през 2008 година, макар че беше отхвърлена от Белград. Сърбите в северната част на Косово търсят автономност за своя район според съглашение от 2013 година, което не е изпълнено.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР