Космическият телескоп на НАСА Тес, предназначен за търсене на потенциално

...
Космическият телескоп на НАСА Тес, предназначен за търсене на потенциално
Коментари Харесай

НАСА изстреля космическия телескоп за търсене на екзопланети

Космическият телескоп на НАСА " Тес ", предопределен за търсене на евентуално пригодни за живот планети, беше сполучливо изведен в орбита от американската компания " Спейс екс ", оповестиха международните организации.

Апаратът е бил изстрелян благодарение на ракетата-носител " Фалкон-9 ". От " Спейс екс " оповестиха,че " Тес " е бил изведен във висока елиптична орбита. Наблюденията благодарение на телескопа ще могат да стартират след към два месеца. От компанията означиха, че първата степен на ракетата сполучливо се е спуснала на платформата в Атлантическия океан.

Стартът на " Фалкон-9 " беше сбъднат от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида. Преди това изстрелването беше планувано за понеделник, само че то беше отсрочено поради проблеми в системата за ръководство.

Стойността на галактическия телескоп е към 340 милиона $. В реализацията на плана се включиха учени от Масачузетския софтуерен институт.

" Тес " ще изследва 200 000 от най-ярките звезди покрай Слънцето, с цел да търси екзопланети с директния способ. При него се следи интензитетът на светлината на звездата. Ако яркостта понижава постоянно и еднообразно, се допуска, че това се дължи на прекосяването на планета. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да дефинират масата на планетата и нейната компактност и състав.

Специалистите от НАСА чакат " Тес " да открие хиляди незнайни до момента светове, измежду които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи " суперземи ". Той ще продължи делото на предшественика си, галактическия телескоп " Кеплер ". С негова помощ бяха открити към 2300 екзопланети, доказани към този момент с други телескопи. За разлика от " Кеплер ", който се съсредоточаваше в дребен небесен откъслек, " Тес " ще изследва по-голямата част от небето - неговият обсег е 350 пъти по-широк.

" Тес " ще търси екзопланетите с най-обещаващи условия за живот. Данните ще бъдат излъчени до Земята, където ще бъдат правени следващи наблюдения за потвърждаване на съществуването на екзопланетите.

Съществена част от вниманието на наследника на " Кеплер " ще бъде ориентирана към дребните и студени звезди, известни като червени джуджета. Те са " плодородна почва " за " близка ревизия ", защото вероятността към тях да има скалисти планети с размерите на Земята е по-голяма. Освен това, защото алените джуджета са дребни и планетите им орбитират в по-голяма непосредственост, в сравнение с Земята към Слънцето, техните преноси са по-ясно изразени.

След изстрелването ще бъдат нужни към 60 дни, с цел да доближи " Тес " неповторимата си високоелиптична орбита, в която ще " прави лупинги " сред Земята и Луната на всеки две седмици и половина. Очаква се първите обработени данни да бъдат публикувани при започване на 2019 година

Телескопът " Тес " е с размери 1,5 м на 1,2 м, без слънчевите панели, които бяха сгънати за изстрелването. Теглото му е едвам 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и безоблачен сенник, който да стопира директната светлина, до момента в който те работят. Инструменти за разкриване на извънземен живот обаче на телескопа няма.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР