Космическият телескоп Хъбъл“ засне галактика на около 50 милиона светлинни

...
Космическият телескоп Хъбъл“ засне галактика на около 50 милиона светлинни
Коментари Харесай

Космическият телескоп „Хъбъл“ засне галактика с изненадващи характеристики

Космическият телескоп „ Хъбъл “ снима вселена на към 50 милиона светлинни години от нас, която крие някои изненади, оповестява формалният уебсайт на НАСА.

Галактиката, наречена Месие 85, има характерности както на елиптична вселена, по този начин и на лещовидна, и взаимодейства със спиралната вселена NGC 4394, както и с дребна елиптична вселена, обозначена като MCG 3-32-38, като и двете са отвън въпросния кадър.

Месие 85 съдържа към 400 милиарда звезди, множеството от които са доста остарели. В централната част обаче се намира популация от относително млади звезди на възраст единствено няколко милиарда години, съгласно НАСА. Смята се, че тези звезди са се образували при късен изблик на звездообразуване, евентуално провокиран при сливането на галактиката с друга вселена преди повече от 4 милиарда години.

Месие 85 има още едно необичайно качество. Смята се, че съвсем всяка вселена има свръхмасивна черна дупка в центъра си, само че въз основа на измерванията на скоростите на звездите в тази вселена не е ясно дали Месие 85 съдържа такава черна дупка, оповестява НАСА. 
Галактиката е видяна за пръв път през 1781 година от астронома и геодезист Пиер Мешан, другар на астронома Шарл Месие, който след това включва обекта в своя фамозен азбучник на небесните обекти.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР