Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засече вихрови облаци прах

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засече вихрови облаци прах
Коментари Харесай

НАСА засне повече от уникална планета

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засече вихрови облаци прахуляк на далечна планета, която обикаля към две звезди, заяви CNN.

Известна като VHS 1256 b, екзопланетата е на към 40 светлинни години от Земята и е в орбита на огромно разстояние от своите звезди, идеални условия за тънко наблюдаване с телескопа, съгласно Британи Майлс, помощник в Университета на Аризона и съавтор  на новите проучвания.

" VS 1256 b е към четири пъти по-далеч от своите звезди, в сравнение с Плутон е от нашето Слънце, което я прави страхотна цел за Webb “, каза Майлс в известие за новините на CNN. 

" Това значи, че светлината на планетата не се смесва със светлината от нейните звезди. “

Вихровите облаци съдържат по-големи и по-малки зърна силикатен прахуляк и облаците непрестанно се движат.  Облаците също са извънредно горещи - доближават 1500 градуса по Фаренхайт (830 градуса по Целзий).

" По-фините силикатни зърна в атмосферата на планетата може да наподобяват повече на дребни частици в пушек “, сподели съавторът на проучването Бет Билър, професор в Университета на Единбург в Шотландия.  

" По-големите зърна може да наподобяват повече на доста горещи, доста дребни пясъчни частици. “

Изследователският екип също предвижда, че силикатите, които се въртят в тези облаци, от време на време стават прекомерно тежки и падат като дъжд в атмосферата на планетата.

VHS 1256 b има относително ниска гравитация, което значи, че нейните силикатни облаци остават по-високо в атмосферата, където е по-лесно за Webb да ги записва.

Друга причина небето да е толкоз бурно е младата възраст на планетата - 150 милиона години. За информация, Земята е на 4,5 милиарда години.

Екипът е употребявал за наблюдения два инструмента на борда на Webb, близо инфрачервения и приблизително инфрачервения спектрографи.

Тъй като планетата обикаля на толкоз огромно разстояние от своите звезди, откривателите са съумели да я следят непосредствено, вместо по-често употребяваната директна техника. Това е моментът, когато една планета минава пред своята звезда, затъмнявайки нейната светлина, което разрешава на астрономите да дефинират характерностите на екзопланетите.

" Никой различен телескоп не е разпознал толкоз доста характерности едновременно за една цел “, сподели съавторът на проучването Андрю Скемър от Калифорнийския университет в Санта Круз в известието за новините.  

" Виждаме доста данни в един набор от Webb, които детайлизират динамичните облачни и климатични системи на планетата. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР