Космическият апарат започна своя дълъг полет към Земята, носейки със

...
Космическият апарат започна своя дълъг полет към Земята, носейки със
Коментари Харесай

OSIRIS-REx връща на Земята проби от астероида Bennu

Космическият уред стартира своя дълъг полет към Земята, носейки със себе си проби от грунта на метеорита Bennu. Херметичната капсула с пробите се чака да кацне на полигона в щата Юта на 24 септември 2023 година .

На 10 май галактическата сонда OSIRIS-REx включи своите йонни мотори за седем минути и по този метод стартира противоположния полет към родната планета. Когато наближи Земята, станцията ще изхвърли в нейната атмосфера капсулата с пробите.

OSIRIS-REx бе изстреляна в космоса през есента на 2016 година. В края на 2018-та сондата се приближи до 500 метровия околоземен метеорит Bennu 101955. Тя реализира наблюдаване и проучване на метеорита от напълно ниска орбита и съумя да вземе проби от неговата повърхнина. Космическият уред събра към 400 грама от грунта на Bennu, което е повече от предстоящото. Поради огромното количество на събрания материал първоначално капакът на контейнера не можеше да се затвори. Но всичко завърши удачно и в този момент пробите от Bennu са херметично затворени и пътуват към Земята.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР