Космическият апарат InSight, предназначен за изучаване вътрешната структура на Марс,

...
Космическият апарат InSight, предназначен за изучаване вътрешната структура на Марс,
Коментари Харесай

Сондата InSight успешно кацна на Марс

Космическият уред InSight, предопределен за проучване вътрешната конструкция на Марс, сполучливо кацна на Червената планета. Цялата интервенция бе показана в действително време в уеб страницата на NASA.



Кацането на повърхността на Марс бе осъществено на авансово определения регион. Това стана на 26 ноември 2018 година в 19:53 часа Координирано универсално време в район с размери 130х27 километра, ситуиран на малко нагорнище в равнината Елизиум. Двата дребни кубични спътника CubeSat транслираха сигнала от галактическата сонда и по този метод сполучливо извършиха своята по принцип пробна задача.



Мисията InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) започва на 5 май 2018 година. Нейната съществена задача е проучването на вътрешния градеж на Червената планета и геологичните процеси в нейните глъбини. Научната станция разполага с две камери, датчик за климата, отражател и други уреди. Двата съществени инструмента на задачата ще работят в непосредствена непосредственост до платформата и ще бъдат сложени от роботизираната ръка IDA (Instrument Deployment Arm). Това са сеизмографът SEIS и сондата HP3, която може да доближава дълбочина до 5 метра.

Изображението нагоре е първата фотография, изпратена от InSight, потвърждаваща, че всичко е минало сполучливо.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР