Космическата мисия ''Чандраян-2, която Индия стартира по-рано днес от космодрум

Космическата мисия ''Чандраян-2, която Индия стартира по-рано днес от космодрум ...

„Лунната колесница“ ще изследва повърхността на Южния полюс на естествения спътник на Земята.

Космическата мисия ''Чандраян-2", която Индия стартира по-рано днес от космодрум в Бенгалския залив, за пръв път в историята ще изследва повърхността на Южния полюс на естествения спътник на Земята, съобщи ТАСС. Това се казва в съобщение на индийския премиер Нарендра Моди в Twitter.

БГНЕС
"Чандраян-2" е уникална, защото въпросната станция ще изследва непроучваната досега повърхност на Южния полюс на Луната. Мисията ще предостави нови знания за Луната", е написал премиерът. Той освен това е убеден, че "Чандраян-2" ще привлече индийската младеж към областта на науката и иновациите.

Here's a view of the majestic lift-off of -M1 carrying
— ISRO (@isro) Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. В съответствие с проекта на Индийската организация за космически изследвания спускаемият модул трябва да кацне в района на Южния полюс на Луната, който досега не е бил изследван.
Masters of Rocket Science at work in ISRO. May the best be with them. -Sg
— Sadhguru (@SadhguruJV) Планирано е 27-килограмовият луноход "Прагиян", който ще се зарежда с енергия посредством слънчеви батерии, да функционира най-малко един лунен ден, равняващ се на 14 земни денонощия.
БГНЕС
При това орбиталният модул ще работи около година в орбита около естествения спътник на Земята.-->

-M1 successfully injects spacecraft into Earth Orbit
Here's the view of separation
— ISRO (@isro) "Чандраян-2" ще продължи индийската лунна програма, която започна апаратът "Чандраян-1", отправил се към Луната през 2008 г.
 
successfully launches rover mission to Moon’s South Pole
— RT (@RT_com)
"Чандраян-1" обаче бе орбитална станция, докато мисията "Чандраян-2" е по-сложен проект, който цели Индия да стане четвъртата страна, осъществила меко кацане на естествения спътник на Земята след САЩ, Русия и Китай.
БГНЕС

Източник: dariknews.bg