Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически автомобили Тесла

...
Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически автомобили Тесла
Коментари Харесай

Илън Мъск закри страниците на компаниите си във Facebook заради скандала

Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически коли Тесла Мотърс закриха профилите си в обществената мрежа Фейсбук.
Техният притежател, милиардерът Илон Мъск, бе свикан от един негов почитател в Twitter да изтрие Facebook-страницата на Спейс Икс. В отговор Мъск написа: " Въобще не знаех, че имаме страница във Фейсбук. Ще го направя. " В обществената мрежа, основана от Марк Зукърбърг, Спейс Икс и Тесла имаха по към 2,6 милиона почитатели.
Малко преди този момент интернет компанията Mozilla и банка Commerzbank преустановиха рекламните си акции във Фейсбук. Причината: абсурдът с персоналните данни.
Преди няколко дни стана ясно, че английската аналитична компания " Cambridge Analytica " е упрекната, че е употребила информация от профилите на 50 милиона консуматори на Фейсбук за да се повлияе на изборите в Съединени американски щати през 2016.
След няколко дни на безмълвие създателят на Фейсбук съобщи, че неговият тръст е позволил неточност. " Това беше огромна корист с доверието. Наистина скърбя за случилото се ", сподели той пред CNN.
Високопоставени американски политици публично приканиха Зукърбърг да се яви пред специфична комисия във Вашингтон и да отговори на сериозните въпроси, които ще му бъдат заложени от членовете ѝ. Изслушването обаче няма по какъв начин да се организира преди края на великденската почивка на Конгреса, съобщи БГНЕС.
В същото време английски съд постанови претърсването на лондонската централа на " Cambridge Analytica ". Според английски медии, 18 чиновници от Службата за отбрана на данните са взели участие в акцията, извършена в петък вечер. Компанията е обвинена в това, че по непозволен метод е добивала данни от консуматори на Фейсбук, които е употребила за непозволена рекламна предизборна акция измежду милиони американски гласоподаватели, и по този начин е повлияла на техния избор в интерес на Доналд Тръмп.
Особено забавен е методът, по който се стигна до разкриването на този скандал. Изпълнителният шеф на " Cambridge Analytica " Александър Никс беше сниман със скрита камера да изяснява методите за оказване на напън върху политици, участващи в избори. Неговата компания можела да изпрати да вземем за пример " девойки до къщата на претендента ". Репортер на английската телевизия Channel 4 се беше показал за евентуален богат клиент, който желае да помогне на няколко претендента да реализират триумф на изборите в Шри Ланка. След излъчването на репортажа Александър Никс беше уволнен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР