Космическата 2018: Прогнози и очаквания 2017: Годината на малките ракети През

...
Космическата 2018: Прогнози и очаквания
2017: Годината на малките ракети През
Коментари Харесай

Топ 10 космически събития през 2017 година

Космическата 2018: Прогнози и упования

2017: Годината на дребните ракети

През 2017 година станахме очевидци на редица знаменателни събития в областите на частната галактическа промишленост, пилотираната космонавтика и роботизираната междупланетна космонавтика. Предоставената по-долу ранглиста не следва да се пояснява по значимост – т.е №1 е най-голямото събитие, следвано от №2, №3 и така нататък Всичко, което е показано, е значително и индикатор, че човечеството се развива – може би по-бавно, в сравнение с ни се желае, само че въпреки всичко се развива.

Ето класацията за топ 10 най-важни галактически събития през 2017 година.

На 31 март 2017 година за пръв път към този момент употребена ракета изпрати сателит в околоземна орбита. Photo credit: SpaceX

Изстрелването на ракета “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс в края на март беше извънредно значимо събитие – за пръв път беше употребена първа степен, летяла на предходна галактическа задача. В рамките на този полет в орбита беше изведен информационният сателит SES-10. Важно е обаче да бъде очебийно, че СпейсЕкс не е първата съвременна галактическа компания, направила наново галактически полет на една и съща ракета. За пръв път частната компания Блу Ориджин през 2015 и 2016 година изстрелваше ракетата “Ню Шепърд ” неведнъж на галактически задачи до суборбиталното пространство. Но СпейсЕкс е първата компания, постигнала възвращаемост при орбиталните полети.

Кадър от изстрелването на ракета “Електрон ” на 25 май 2017 година Photo credit: Rocket Lab

В края на май от новия космодрум на п-ов Махия в Нова Зеландия излетя първата ракета “Електрон ” на американската компания Рокет Лаб. Полетът беше тестов и ракетата не носеше със себе си функционален сателит. Ракетата, въпреки и да не съумя да реализира орбитална скорост, въпреки всичко доближи до галактическото пространство. В бъдеще ракети “Електрон ” ще изстрелват дребни галактически апарати от вида CubeSat до профилирани орбити, както и дребни роботизирани задачи до Луната.

 

Пеги Уитсън по време на седмата си “космическа разходка ” на 6-ти януари 2017 година Credit: NASA

Тази година силата беше с Пеги Уитсън. Още с изстрелването си на 17-ти ноември 2016 година Уитсън сложи връх за най-възрастната жена, летяла в космоса (днес тя е на 57 г.). През март астронавтката сложи нов връх за най-вече галактически разходки, осъществени от жена. А на 24-ти април Уитсън счупи върха за най-вече време, прекарано в космоса сумарно от американец и по този начин задмина всички мъже и дами преди себе си. Мисията на астронавтката приключи наред – на 3-ти септември тя се завърна на Земята с кораба “Союз МС-04 ”.

Една от последните фотоси на пръстените на Сатурн, снимана на 14-ти септември 2017 година и получена на Земята на 15-ти септември. Photo credit: NASA/JPL-Caltech/SSI

На 15-ти септември след 13-годишна задача в орбита към Сатурн си казахме “сбогом ” с “Касини ” – една от най-успешните роботизирани експедиции на НАСА. Но колкото и да сме тъжни, 2017-та година беше една от най-плодотворните за “Касини ” – в последните месеци станцията навлизаше в тесния процеп сред пръстените на Сатурн и планетата, правейки неповторими проучвания и заснемайки страхотни фотоси. Мисията завърши с гмуркане в атмосферата, а преди дефинитивно да се разпадне връзката, “Касини ” изпрати към Земята резултатите от първите директни измервания от сатурнианския въздух!

Снимка от изпитателния полет на 1-ви юни. Photo credit: Virgin Galactic

През 2017 година частната компания Върджин Галактик извърши значими изпитателни полети с кораба “Юнити ”. Всички те бяха планиращи (без да бъде запалван ракетният мотор на кораба) и макар оптимистичните настройки до края на годината да има пилотиран галактически полет, това не се състоя. Въпреки всичко извършените тествания бяха значими, с цел да се удостовери работоспособността на системите на новия транспортен съд. Последният изпитателен полет на “Юнити ” беше през август и към момента чакаме ракетните тествания да стартират в близко бъдеще.

Снимка от изстрелването на BulgariaSat-1 през юни. Photo credit: SpaceX

След дълги месеци на отлагания първият български телекомуникационен сателит BulgariaSat-1 най-сетне излетя! Полетът беше извършен на 23-ти юни с ракета “Фолкън 9 ” на СпейсЕкс. Това беше второто изстрелване на ракета с към този момент употребена първа степен. BulgariaSat-1 е вторият неестествен сателит на България и той излетя близо 36 години след полета на първия – “България 1300 ” (още прочут като “Интеркосмос 22 ”). BulgariaSat-1 е основан въз основата на платформа SSL 1300 от американската галактическа компания Space Systems Loral и е предопределен за потребностите на телекомуникационния оператор Булсатком. Той ще дава непосредствено до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни. Очаква се да работи в геостационарна орбита най-малко 15 години.

“Озирис-Рекс ” снима тази фотография на Земята броени часове след облитането й на 22-ри септември. Photo credit: NASA’s Goddard Space Flight Center/University of Arizona

На 22-ри септември автоматизираната станция на НАСА “Озирис-Рекс ” облетя Земята за гравитационна маневра, която я изпрати на вярната траектория към метеорита Бену. “Озирис-Рекс ” е последната междупланетна задача на НАСА – тя беше изстреляна на 8-ми септември 2016 година и през 2018 година би трябвало да влезе в орбита към метеорита. “Озирис-Рекс ” ще учи Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 кг проби от неговата повърхнина. Завръщането на Земята е планувано за 2023-та година и в случай че всичко мине сполучливо, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на стратегия “Аполо ” през 70-те години на предишния век.

На фотографията: Манекенът Скайуокър се завърна сполучливо на Земята след полет до ръба на космоса на 12-ти декември. Photo credit: Blue Origin

На 12-ти декември частната компания Блу Ориджин изстреля до ръба на космоса кораба “Ню Шепърд ”. Това бе втората създадена версия на галактическия транспортен съд – като за разлика от предходните версии това не е капсула-макет, а е пълностоен вид на кораба, снабден с прозорци, от който напълно скоро туристите ще се любуват на чудесни гледки на Земята от космоса. Прозорците на “Ню Шепърд ” са най-големите, изпращани в космоса – те са по-големи даже от прозорците на модула “Купола ” на “Международната галактическа станция ”.

Орбиталните параметри на “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” – преди и след “еърбрейкинга ”. Credit: ESA/C. Carreau

През 2017 година автоматизираната междупланетна станция на ЕКА и Русия “ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър ” беше заета да поправя орбитата си към Червената планета. За да няма преразход на гориво, управлението на полета употребява метода “еърбрейкинг ”, при който орбиталните параметри се трансформират в резултат на силите на търкане и противодействие с марсианската атмосфера. Според проектите на ръководителите на задачата корекциите би трябвало да приключат при започване на 2018 година, след което ще стартира главната научна стратегия.

Кадър от изстрелването. Photo credit: CNSA

През 2017 година Китай направи следващата огромна стъпка по посока на основаването на модулна орбитална станция. На 20-ти април страната изстреля за пръв път своя товарен галактически транспортен съд “Тянжоу-1 ”. В рамките на своята петмесечна задача “Тянжоу-1 ” неведнъж показва способността си да се скачва с мини-станцията “Тянгон-2 ”, както и да я презарежда с гориво. Корабът беше изведен от орбита на 22-ри септември.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР