Кошмарът на улица Файзи (Комерсант), Хората в Русия са потресени

...
Кошмарът на улица Файзи (Комерсант), Хората в Русия са потресени
Коментари Харесай

Докога ще продължат убийствата в руски училища?

" Кошмарът на улица " Файзи " ( " Комерсант " ), " Хората в Русия са потресени от нещастието в Казан " ( " Труд " ), " Пътна карта за Дивия Запад " (агенция РОСБАЛТ) - под такива заглавия съветските медии разясняват вчерашното всеобщо ликвидиране в столицата на Република Татарстан, където юноша простреля 9 души и рани 21 в локално учебно заведение, след което бе арестуван.

Нямаше кой да спре 19-годишния Илназ Галявиев, който се бе помислил за " господ " и беше предизвестил в обществена мрежа какво ще направи - специфичните служби този път не се задействаха, а самата гимназия към този момент втора година е без професионална защита, написа " Комерсант ".

След нещастието съветският президент Владимир Путин подреди да се одобряват по-строги закони за владение на оръжие, прокуратурата ще ревизира законно ли е получил нападателят лиценз за пушка, а федералното просветно министерство разпрати рекомендации за усилване на ограниченията за сигурност в учебните заведения и детските градини, прибавя вестникът. Изрежда и законодателни начинания в тази връзка на незабавно свикана работна група в съветския парламент.

Докато политиците анонсираха стягане на гайките за законопослушните притежатели на оръжия, потърпевши възпитаници настояха стрелецът да бъде екзекутиран, показва " Труд ".

Подобно ликвидиране, очевидно проведено с предумисъл, води до " стопроцентов пожизнен затвор. Без никакви подозрения ", декларира създател на " Известия ". Според него обаче е " съвсем неефикасно " да се поставя защита на всички места в учебните заведения. Охранителят е " самичък, в пенсионна възраст, какво може в действителност да стори на един въоръжен нарушител? Най-много да натисне паник бутона и след това да загине ", разсъждава журналистът.

По данни на съветския Институт по образованието от 2019 година в 79 на 100 от учебните заведения в Русия има паник бутон, 78-79 % имат защита и видеокамери, 92 % са оградени, написа " Росийская газета ". Според специалиста Сергей Заир-Бек надалеч не всеки път експанзията идва от девиантни младежи, а неведнъж от " кротки деца " със " съществени психични контузии ".

Галявиев е декларирал на разпита, че се отхвърля от личните си родители, а някои негови думи пораждат подозрения дали е душевен постоянен, акцентира " Взгляд ". Психиатрите в Русия " пропущат рискови случаи " и някой ден може би " всички ще бъдат следени (...) от изкуствен интелект ", само че към този момент би трябвало да се образува огромна психическа работа в образователните заведения, разяснява Дмитрий Ковпак, вицепрезидент на Руската психотерапевтична асоциация.

Въпреки многото опити да се ограничи притежаването на оръжия от цивилни жители в Русия това по този начин и не стана, установи " Новая газета ".

От две години и половина Държавната дума отклонява всички оферти в този дух или не ги позволява и до първо четене, споделя източник на вестника. От 2014 година досега обаче в Русия са станали минимум 30 набези с присъединяване на възпитаници и младежи, взели 42 жертви, а други 157 души са потърпевши. А с оглед новините за предотвратени атентати те можеше да са най-малко 2,5 пъти повече, възмущава се " Новая газета ".

" Пак ли са под прицел учебните заведения в Русия? ", пита се " Свободная преса ", изрежда сходни случаи в страната от околните години и прави извод: " Властта не може да подсигурява сигурността на децата ни ".

" Всяка офанзива, сполучлива за терориста, е мощен удар по устоите на една страна, построена върху концепцията да се жертват всички общопризнати в света човешки права и свободи в името на сигурността за популацията ", написа създател на РОСБАЛТ.

Разрушител на устоите в тази ситуация обаче е нормално момче от Казан, което не е с всичкия си. А не някакви врагове и интервенти. Защото явният съперник, за опозиция против който от десетилетия насам готвят хората в Русия фантастично високоплатени майстори на пропагандата, в действителност не съществува, се споделя в коментара.

" Московский комсомолец " упреква " актуалната идеология, поставяща в центъра на света " аза ", непрекъснато насъскваща: ти си основният, твоите стремежи са свещени, твоята характерност е неповторима, тя стои над всичко ". Успокоителните за обществото ограничения на съветската власт лекуват единствено признаците и животът на хора " все по този начин ще пада в бездната на нечий безграничен егоцентризъм ", предсказва изданието.

Печатът отбелязва, че никой не се е обадил в татарстанската полиция, с цел да алармира за въоръжен човек. И Галявиев с оръжие в ръка минал близо километър от вкъщи си до учебното заведение.

Извършителят " качва пост в обществените мрежи, анонсира разстрели - и на всички им е безразлично; незаинтересованост и безразличие (...) Главната покруса е, че това е единствено началото ", предизвестява коментатор на организация РЕГНУМ.

Световната процедура в действителност сочи, че няма похвати, ефикасни против самотни нападатели, изключително в случай че са психари. Понякога обаче се постанова да не бъдеш толкоз безучастен, с цел да предотвратиш огромна покруса. Особено щом става дума за деца, акцентира " Комсомолская истина ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР