Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер

...
Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж, каза служебният вицепремиер
Коментари Харесай

Пеканов: Корупцията е основна спънка срещу икономическия растеж

Корупцията е съществена пречка против икономическия напредък, сподели служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов на конференцията „ Антикорупция и национална сигурност “, която се организира в София.

По думите му корупцията , изключително по високите етажи на властта , може да оказва въздействие на политиките на държавно равнище и оттова на икономическия напредък . Той добави, че корупцията компрометира институциите и тя корозира обществото.

Според него, с цел да може да се подобрят изискванията в България, страната, бизнесът и гражданското общество би трябвало да се обединят.

Вицепремиерът регистрира, че в Плана за възобновяване и резистентност са включени антикорупционни ограничения, като възстановяване отчетността на основния прокурор, нова антикорупционна комисия, както и в региона на публичните поръчки.

Атанас Пеканов уточни, че ограниченията, залегнали в проекта за възобновяване , надали ще решат проблемите, само че ще дадат ясна посока и сигнал за това, че страната противостои и се бори с корупцията, че усъвършенства правосъдната система.

Вицепремиерът е безапелационен, че отговорността на министерствата е да подават сигнали до Европейската прокуратура, когато имат сигнали за злоупотреби с евросредства.

Попитан къде е най-големият проблем , що се отнася до корупцията, обвързвана с евросредства, Пеканов съобщи, че „ има доста неща , които да се поправят във връзка с законите в България, с цел да можем по-ясно да идентифицираме там, където има проблем, по какъв начин се разходват средствата и да може да си прави работата цялата правосъдната система “.

В отговор на въпрос за това какъв е крайният период за приемане на законодателните промени от Плана за възобновяване и резистентност, с цел да получим идващото заплащане, вицепремиерът Атанас Пеканов сподели „ Възможно най-бързо това би трябвало да се случи “.

Той изясни, че идващото искане за заплащане може да бъде направено, когато България одобри оставащите закони по второто заплащане. И напомни, че остават към 12 закона, които плануват 17 промени в разнообразни нормативни актове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР