Корупция и лобизъм убиват българския бизнес – с тези думи

...
Корупция и лобизъм убиват българския бизнес – с тези думи
Коментари Харесай

Малките кабелни оператори искат държавата да се намеси заради подозрения за натиск на големите

" Корупция и лобизъм убиват българския бизнес " – с тези думи стартира писмо на Националното съдружие на кабелните оператори „ Клуб 2000 ", адресирано до президента Румен Радев, до ръководителя на Народното събрание, до министър-председателя, до ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, и до основния прокурор. От Сдружението ще изпратят и копие от писмото си до представителството на Европейска комисия у нас и до посолството на САЩ у нас, написа БГНЕС.
Националното съдружие на кабелните оператори е браншово съдружие на 23 дребни и междинни предприятия – платформени оператори. Дейността им се контролира от страната, а с изключение на трите огромни оператора, които дават услугата " Мобилна телефония ", работят и няколкостотин дребни и междинни предприятия, които към този момент повече от 25 години оферират кабелен интернет, телевизия и IP-телевизия на районни пазари в дребни и междинни градове.
Сдружението „ Клуб 2000 " стана изключително известно през предишното лято, в средата на юни, когато в офиси на три кабелни оператора в страната нахлуха маскирани и въоръжени чиновници на ГДБОП и иззеха техника, компютри и друга инсталация благосъстоятелност на компаниите. Освен напрежението, който тогава претърпяха почтени касиерки, служителки и репортерки, конфискуваната техника на процедура блокира работата на компаниите, и те бяха изправени пред действителната заплаха от банкрут. Затова на 19 юни представители на дребните кабелни и междинни оператори излязоха на митинг пред Министерски съвет.
" При интервенцията на ГДБОП беше конфискувана освен техника за разпространяване на стратегии с неуредени авторски права, а всичката налична техника в основните станции на операторите. Т.е. и за стратегиите с изцяло постоянни авторски права беше отнета опцията на десетки хиляди клиенти да ги гледат и се осведомят за ставащото. ГДБОП иззе техниката и за разпространяване на интернет, макар че не са имали правосъдно позволение за това. Сам по себе си този факт е абсурден. Десетки хиляди клиенти, лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и банки останаха без интернет в градове като Гоце Делчев, Сандански, Дупница и други Беше пресечен и тел. 112 в Благоевградска област ", изясни тогава изпълнителният шеф на Сдружение " Клуб 2000 " Валентин Георгиев.
Основен претекст за акцията на страната против дребните оператори бе, че са нарушени авторски права на малките екрани, и тези три оператора оферират нелегално разпространяване на телевизионни канали. Появи се информация, че акцията на ГДБОП против дребните и междинни кабелни оператори, е била " поръчана " от Сдружението на отбрана на легалното разпространяване на стратегии " ТеРаПро ".
Ввече седем месеца след невижданата акция в офисите на дребните оператори няма нито едно повдигнато обвиняване против кабелен оператор. Разследващите органи, обаче, без пояснение към момента не им връщат конфискуваната техника. Това затвърждава убедеността на членовете на " Клуб 2000 ", че акцията е била съзнателно " поръчана " от съперниците, които са желали да смажат дребния и междинен бизнес.
Кабелните оператори са възмутени от решение №475 на Комисията за контролиране на известията (КРС) от 19 декември 2019 година, в което се споделя, че Комисията е решила да " съгласува методика за осъществяване на извадково изследване с название " Национално представително количествено проучване на пазарите на платена телевизия, интернет и пакетни телекомуникационни услуги в България ", предоставени с писмо вх. № 12-01-3525/04.12.2019 година на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори. " Решението на процедура значи, че частни организации (АБРО и ТеРаПро) поръчват и заплащат маркетингово социологическо изследване на пазарите на платена телевизия и интернет, а КРС го официализира, споделят от " Клуб 2000 ".
Според кабелните оператори, методиката, по която ще се прави изследването, позволява неточност от над 300% при оценката на броя клиенти за дребните кабелни оператори. Тоест, изследването на КРС може да откри, че един дребен кабелен оператор има три пъти повече клиенти от същинската картина! В методиката не се регистрира и броя клиенти, живеещи отвън България. Публична загадка е, че " Булсатком " има най-малко 250 000 клиента отвън страната т.е. почти 10% от всички семейства у нас. Ако не се понижи с тази цифра количеството клиенти, което се одобряват за база в изследването, ще се получи автоматизирано завишаване с 10% на клиентите на всички кабелни оператори, които имат клиенти единствено в България. Нямаше да има проблем в това, в случай че телевизионните оператори не изискваха заплащане на брой клиенти. Тоест, електронните медии, базирайки се на данните от социологическото проучване, ще изискат да им се заплати за несъществуващи клиенти, без да разясняваме, че се желае заплащане за всички клиенти без значение дали съответната телевизия в действителност се гледа от всички клиенти. Т.е. КРС ще официализира тотално нереални резултати в годишните доклади на регулатора.
От своя страна, дребните и междинни кабелни оператори могат да потвърдят какъв брой тъкмо са им клиентите, като дават да вземем за пример потребителските им номера, само че страната не се интересува и не изисква такава информация, а ще разчита единствено и само на данните от социологическата организация, която ще прави проучването.
За фирма-изпълнител на социологическото изследване е определена „ Би Медия Консултант ". Фирмата е записана на Милкана Димитрова Николова през 2009 година Адресът ѝ е на столичния бул. " Джеймс Баучер " 23, където е и седалището на " Галъп Интернешънъл ".
В " Ню Рисърч Технолъджис ", която Николова съставлява до 2014 година, съдружници са Кънчо Стойчев, синът му Марко Стойчев и Андрей Райчев. Фирмата също е записана в постройката - седалище на Галъп интернешънъл.
Малките и междинни оператори упорстват способените държавни да подхващат незабавни ограничения, с цел да се подсигурява равнопоставеност сред всички оператори, лоялна конкуренция и прекратяване на лобистките и корупционни практики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР