Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР, елитна част от

...
Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР, елитна част от
Коментари Харесай

Иран задържа 2 гръцки танкера, Атина определи това като пиратство

Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР, елитна част от иранските въоръжени сили) задържа два гръцки танкера. Това заяви осведомителна организация IRNA, базирайки се на пресслужбата на структурата. Отбелязва се, че задържането е осъществено във водите на Персийския залив.

Иран е конфискувал два петролни танкера, благосъстоятелност на Гърция и плаващи под неин байрак, в отговор на иранския нефт, иззет по-рано край Гърция от американските управляващи, заяви и държавната телевизия ERT.

Към танкерите са се доближили хеликоптери и на борда им са се качили ирански военни, се показва в отчета.

" Гръцкото външно министерство остро осъжда задържането на два кораба от Иран ", се споделя в изказване на пресслужбата на гръцкото външно министерство.

" По разпореждане на гръцкия външен министър Никос Дендиас основният секретар на Министерството на външните работи Темистоклис Демирисизпрати изострен митинг до иранския дипломат в Атина по отношение на насилственото задържане на два кораба под гръцки байрак в Персийския залив. Горепосочените дейности всъщност са равностойни на пиратски дейности ", се споделя в изказването.

" Генералният секретар изрично осъжда тези дейности, които са в прорез с главните правила на интернационалното право и интернационалното мореплаване. Той приканва за неотложно освобождение на корабите и техните екипажи. Той също по този начин акцентира, че тези дейности ще имат изключително отрицателно влияние върху двустранните връзки, както и върху връзките сред Европейски Съюз и Иран ", обявиха от външното министерство.

По-рано през днешния ден хеликоптер на иранските военноморски сили се приземи на плаващия под гръцки байрак транспортен съд " Delta Poseidon " в интернационалните води (на 22 морски благи от иранския бряг) в Персийския залив. След това въоръжените мъже са заловили екипажа на кораба, в това число двама гръцки жители. Съобщава се, че сходен случай се е случил на различен транспортен съд под гръцки байрак със седем гръцки жители на борда, който е плавал покрай иранския бряг.

Гръцкият портал " Keep Talking Greece " заяви, че на борда на " Prudence Warrior " има 24 души екипаж, 7 гърци и 18 филипинци, а на борда на " Delta Poseidon " - двама гърци и незнаен брой непознати жители.

Хеликоптерите са изхвърчали от ирански боен транспортен съд, заяви телевизия ANT1.

Комуникацията с танкерите е била прекратена, защото сателитният сигнал е бил заглъхнал.

Ирански кораби са ескортирали танкерите до док на няколко морски благи от иранското крайбрежие, оповестява Lloyd`s List в извънреден материал.

Съобщава се, че двата танкера са се натоварили в Басра, Ирак, като " Prudence Warrior " е трябвало да транспорти петролен товар за Съединени американски щати. Според разузнаването на Lloyd`s List дестинацията му е била покрай Коринт и се схваща, че товарът е бил за рафинерията Motor Oil, ситуирана там.

Министерството на външните работи към този момент е уведомило Европейската работа за външна активност, Международната морска организация и съдружниците и сътрудниците на Гърция.

" Във връзка с гореизложеното Министерството на външните работи поучава гръцките жители да се въздържат от пътувания до Иран. Плавателните съдове под гръцки байрак се приканват да следват инструкциите на гръцкото Министерство на морската и островната политика, с което Министерството на външните работи е в тясна съгласуваност и непрекъсната връзка ", заключава министерството.

По-рано през днешния ден Nournews заяви, че иранските управляващи са решили да отвърнат с " наказателни ограничения " на Гърция поради задържането на танкер, пренасящ ирански нефт. Конфискуването от иранските управляващи се прави ден откакто Съединени американски щати конфискуваха товар ирански недопечен нефт от управлявания от Русия танкер " Lana " в гръцки води. В четвъртък пресслужбата на гръцкото министерство на морската и островната политика заяви за решението да се съобщи на Съединени американски щати иранския нефт, транспортиран от плаващия под съветски байрак танкер " Lana ". Танкерът беше арестуван в Гърция в средата на април и може да е превозвал 115 000 тона недопечен нефт.

Преди това " Lana " се е казвал " Pegas ", само че е сменил името си и от 1 май носи ирански байрак. Тогава плаващият под съветски байрак танкер " Pegas " беше иззет от гръцките управляващи край остров Евия в средата на април поради глобите на Европейски Съюз против Русия, само че по-късно беше освободен, защото не принадлежеше на никой глобен съветски олигарх.

Техеран осъди този ход като " интернационален обир " и " очевиден акт на пиратство ".

Гръцките министерства на външните работи и на корабоплаването са в подготвеност, наблюдават от близко обстановката и координират дейностите си, заяви телевизия ANT1. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР