Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите

...
Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите
Коментари Харесай

Д-р Мустаков: Графикът на учебните часове е по-важен от маските |

Коронавирусната зараза не е толкоз рискова за алергичните, само че реакциите към дезинфектантите са проблем. Това е оценката на алерголога доктор Тихомир Мустаков, систематизирана в презентацията му " Алергия и астма - опасности и изгоди от COVID-19 ". Тя беше показана в границите на семинара " От зърното... до здравето ", проведен от фондация " Мост ". Националната среща на публицисти, медици и политици се организира за 19-ти път въодушевен от журналиста и публицист Юлия Пискулийска и доцент доктор Нигяр Джафер. А патрон на събитието е любимата българска актриса Татяна Лолова. В рамките на събитието доктор Мустаков отговори на въпросите на OFFNews.

Колко време е здравословно едно дете да стои с маска?

Според мен времето, в което може да се разчита едно дете да издържи с маска, е от половин до най-много един час. В най-хубавия случай в границите на един образователен час, когато децата са следени от преподавател, а в действителност тогава тя е най-безсмислено е да бъде носена. Има смисъл да се носи по време на пътешестване до учебно заведение, в публичен превоз, в почивката, когато децата се събират на по-малка отдалеченост. Решението съгласно мен е по-скоро в графика на учебното заведение, в сравнение с в това децата да носят маски.

Родители споделят, че маската ще падне или ще се носи в джоба и детето може да хване не толкоз COVID-19, колкото някакви други вируси. Така ли е?

Не единствено вируси, а и бактерии, тъй като бактериите са много по-устойчиви от вирусите. Нашата имунна система е пригодена да се оправя с нормалното засищане от микроби в средата, само че в случай че то бъде прекомерно съсредоточено, както може да стане в една маска, и в случай че тези бактерии бъдат вдишвани дълго време, това ще увеличи риска от други инфекции. Наистина би трябвало да се подходи към тази потребна мярка доста рационално.

За мен носенето на маска би трябвало да бъде лимитирано, да има добра диагностика на температурните положения и кашлицата, тъй като даже един човек да е притежател на коронавирус, в случай че не кашля, се оказва, че съвсем не отделя вируса в средата. Ние въпреки всичко имаме индикатор кашлица, който може да ни помогне да преценим дали би трябвало да се носи маската, дали би трябвало да се посещават учебно заведение или други огромни групи.

В обществата, които носят маски, се появи какъв брой по-малко се популяризира инфекцията, само че те носят маски най-много в превоза и човек не изкарва целия си работен ден с тях, в случай че няма строго избрани медицински положения. За хората без хронична зараза маската няма да има действителен протективен резултат и би трябвало да се носи единствено в местата, където има риск от диспозиция.

Опасни ли са маските за алергичните?

Аз персонално имам единствено два случая на контактен дерматит след носене на маска. Мисля, че това не е нещо значително на фона на хилядите, които носят маски. По-скоро дискомфорта при дишане и говорене е сериозен. За мен особено, в детската възраст, това ще бъде рисковано поради наслагването на други инфекции, защото децата нямат дисциплинираност и умения да  носят маската чиста. Една маска, с цел да бъде чиста, не би трябвало да се пипа от момента на слагането досега на махането. Това ще компрометира мярката. Затова би трябвало да е лимитирана в местата, където е най-необходимо.

Споменахте, че има случаи на алергични реакции вследствие стерилизация. Какви рискове крие тя?

Трябва да се сътвори здравословна среда в детските градини и учебните заведения, тъй като децата прекарват огромна част от деня там. Важно е каква е влажността, има ли плесени, проветряват ли се задоволително. Понякога кислородът „ го няма " даже и без маска в пространствата. Смятам, че имат и потребни страни въпросите, които повдигна тази зараза и ще се наложи да ги решим.

Колко време след стерилизация е здравословно да се влезе в пространствата?

Много зависи какъв препарат е употребен, тъй като в случай че се употребяват препарати на спиртна основа, те са с доста по-кратко деяние и доста по-лесно се проветрява след тях. А тези, които съдържат повърхностно-активни субстанции и хлорни съединения, от време на време може да се изпаряват и денонощие. Желателно е да се употребяват оптимално безвредни препарати. По отношение на коронавирус инфекцията се потвърди, че тя може да бъде повлияна даже от измиване със сапун. Не е належащо да се употребяват дезинфектанти на огромни повърхности. За ръце, клавиатура, брави се постанова, повърхността не е огромна и изпарението не е огромно. Но когато става дума за измиване на подове, чинове, огромни повърхности - изпаряването ще е по-масивно и дезинфекциране би трябвало да се направи, когато има задоволително време за проветряване. Най-често след стерилизация са нужни 8 до 12 часа. Има препарати, които се изпаряват в продължение на няколко дни, въпросът е да се изберат задоволително ефикасни, само че да се изпаряват бързо.

В изявление за OFFNews сподели, че пациентите с алергия по-рядко и по-леко изкарват коронавирусната зараза. Вашите наблюдения такива ли са?

Самият имунен проблем, тъй като алергията е имунен проблем, е протективен против тежко протичане на коронавирус, тъй като не се включва тази цитокинова стихия, която се случва при тежките случаи. Имунното отклоняване при алергията се оказа в противоположна посока и по тази причина алергиците по-рядко боледуват. Това са явления в медицината. COVID-19 не ни сътвори повече работа. Изключваме най-тежките форма на астма, тъй като там има и структурни промени в белия дроб. Тежката астма е отвън това удобно стичане на събитията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР