Коронавирусите са голямо семейство вируси, които причиняват заболявания, които варират

...
Коронавирусите са голямо семейство вируси, които причиняват заболявания, които варират
Коментари Харесай

Преди COVID-19 заразяваха коронавирусите MERS-CoV и SARS-CoV

Коронавирусите са огромно " семейство " вируси, които предизвикват болести, които варират от елементарна простуда до по-остри болести като MERS-CoV (Близкоизточен респираторен синдром) и SARS-CoV (Тежък изострен респираторен синдром). COVID-19 е нов жанр, който до месец декември 2019-та година не беше установяван при хора.

Коронавирусите са зоонозни, което значи, че се предават сред животни и хора. Според Световната здравна организация детайлни изследвания са открили, че SARS-CoV е стигнал до хората от Азиатска палмова цивета (хищен бозайник с размера на котка), уловени и приготвени за ястие. За MERS-CoV пък се счита, че е предаден на хората от едногърба камила. Има и други познати на учените коронавируси, които циркулират в животните, само че до момента не са заразявали хора.

Първо беше SARS

 Преди COVID-19 заразяваха коронавирусите MERS-CoV и SARS-CoV
© who.int

През 2002 година в провинция в провинция Гуандун, Китай са разказани няколко случая на остра, атипична пневмония. През интернационалните пътувания болестта е публикувана в към двадесетина страни. Наречена е Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), на български: Тежък изострен респираторен синдром. Симптомите са температура, кашлица, дефицит на въздух и в по-редки случаи диария. През юли 2013 година са регистрирани 774 смъртни случаи, инфектираните са били 8096. Тези данни значат, че смъртността е към 10% и по този начин тя е по-висока в сравнение с е тази на ковид COVID-19.

После беше MERS

Заразата Middle East Respiratory Syndrome (MERS), на български: Близкоизточен респираторен синдром, за първи път е записана в Саудитска Арабия. Разпространява се в 27 страни и са наранени 2494 души от 2012 година до 2019 година Загинали са 858 души, което прави смъртността към 35%. В първите стадии предизвиква тресчица и пневмония, а във финалните - срив на бъбреците. Според заключението на Световната здравна организация вирусът не се предава елементарно от човек на човек, в случай че не става дума за доста непосредствен контакт. Какъвто е да вземем за пример обгрижването на пациент без защитни средства.

По последните данни на Световната здравна организация (СЗО) доказаните случаи на инфектирани с ковид COVID-19 в света са 109 577, починалите са 3809.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР