Коронавирусът засегна и потреблението на вино и бира. Пред последните

...
Коронавирусът засегна и потреблението на вино и бира. Пред последните
Коментари Харесай

Коронакризата не подмина и винопроизводителите

 Коронавирусът засегна и потреблението на вино и бира. Пред последните 3 месеца потреблението е намаляла. Основната причина - затварянето на заведения за хранене и хотели.

Големите винопроизводители регистрират спад към 30% от продажбите си на българския пазар. Много по-големи са вредите за дребните компании - спад над 80%.

За да се подкрепят производителите да съхраняват виновността,които не могат да осъществят на пазара, Националната лозаро-винарска камара и министерството на земеделието съумяха да договорят мярка за спешно предпазване на виното с бюджет 5 млн. лв..

Кризата, провокирана от ковид, трансформира и търсенето. Голяма част от потребителите в Европа в последните месеци избират виновност от по-нисък ценови клас, което е късмет за българските производители. Това се отнася за компаниите, които към този момент са съумели да пробият на европейския пазар.

Трябва обаче да се преборят и с конкуренцията на Испания, която е от огромните снабдители на наливни виновност за цяла Европа, и която бързо усети новата наклонност и понижи цените на всичките си виновност с 30%.

COVID-19 понижи потреблението и на друга желана напитка - бирата. Със затварянето на заведенията за един ден производителите са изгубили 20% от пазара. 

Пивоварите регистрират, че продажбата на бира в заведенията е намаляла с към 50 на 100.

Добрата вест е, че в магазинната мрежа потреблението към края на май е съвсем същата, както през предходната година. Несигурната конюнктура с вируса обаче затруднява прогнозите - какви ще са продажбите през лятото - най- значимия сезон за пивоварите. Обикновено в 4-те летни месеца те осъществят 45% от продажбите си.

Някои от пивоварите към този момент са се възползвали от мярката 60:40, с цел да компенсират част от загубите.

Компаниите към този момент трансформират индустриалните си листи. Заради понижената консумация, ще бъде лимитирано производството на наливна бира, както и на някои типове питие във високия ценови сегмент.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР