Коронавирусът заплашва племена, които умишлено са отказали да общуват със

...
Коронавирусът заплашва племена, които умишлено са отказали да общуват със
Коментари Харесай

Има контакт: Народите, които ще изчезнат заради COVID-19

Коронавирусът заплашва племена, които съзнателно са отказали да поддържат връзка със света: множеството от тях живеят в басейна на Амазонка в Южна Америка. Понякога обаче те са принудени да изоставен джунглата, а инцидентните контакти със прилежащи нации са неизбежни. Това значи, че рискът от предаване на зараза се усилва.
Отказали се от контакт
На Земята, съгласно разнообразни оценки, живеят от 150 до 200 безконтактни нации. Така се назовават групите хора, които знаят за съществуването на човешкото общество, само че не желаят да взаимодействат с него. В по-голямата си част това са остатъци от коренното население на Южна Америка, Папуа Нова Гвинея и Андаманските острови.
Откриха племе алкохолици в Конго
Британски антрополози са разкрили племе алкохолици в Африка – ловците и събирачи Мбенджеле БаЯка доста надвишават нормите на...
Прочети повече
Най-известни са северните сентинелци от едноименния остров в Индийския океан. Те непрестанно патрулират територията си и нападат всеки, който се приближи. През 2018 година представители на войнственото племе умъртвили американския мисионер Джон Чау, който се надявал да обърне туземците към християнството, написа РИА Новости.

Неконтактните хора се занимават най-вече с лов и събирателство, някои – с примитивно земеделие. В продължение на няколко века те са били под опасност от изгубване заради настъплението на цивилизацията, изясняват учени от Южна Америка в неотдавнашен преглед. Опасност съставляват бракониери, добивни компании, фермери, проповедници и туристи. Под въздействие на външната интервенция племената напущат нормалната си среда на местообитание и трансформират метода си на живот.

Големи вреди на коренното население нанасят инфекциите. Имунитетът на изолираните племена не е осведомен с множеството от патогените, циркулиращи в човешката популация. Дори вирусът на елементарната простуда е рисков за тях. Типичната причина за гибел е болест, донесена извън. Например знае се, че огнища на морбили са лишили живота на представители на андаманското племе джарава и индианското яномами.

А през 2014 година в бразилския щат Акре, спасявайки се от бракониери, нахлуло племето сапанава, което преди този момент не е било в контакт със света. Няколко дни по-късно мнозина се разболели от грип и единствено навременната здравна помощ ги избавила от гибел.

Всъщност обстановката не е нова. Над 90 % от индианското население са починали от инфекциозни болести по време на колонизацията. Сега учените се притесняват, че COVID-19 ще се добере до изолираните групи.
Вездесъщата пандемия Изследовател на изолирано племе е погубен със стрела в Амазония
Най-добрият бразилски специалист по живеещите в изолираност племена от Амазония е погубен от стрела, която го е блъснала в гърдите, когато той се...
Прочети повече
Изследователи от университета Мато Грасо означават, че етническите малцинства са най-засегнати от ковид в Бразилия. Шест и половина пъти по-често те рискуват да умрат от заболяването спрямо главното население. Учените са провели географски разбор по време на пика на епидемията напролет и лятото на 2020 година и са разпознали 16 групи, които са най-податливи на огнища на инфекцията. Двете съществени са в северната част на страната и в междинния запад.

Не единствено пандемията е отговорна за високата смъртност, считат учените. Според статистиката измежду коренното население, както и по целия свят, от КОВИД по-често умират мъжете и възрастните хора. Очевидно дълготрайната политическа и обществена изолираност дава своя принос.

Подобна обстановка разказват и учени от Еквадор. Поради изолираност от цивилизацията и едва развита инфраструктура дребните племена, които съставляват седем % от популацията, са лишени от достъп до здравни грижи. Медицинските лаборатории са извънредно в градовете, а услугите им са скъпи.

Въпреки изолацията вирусът прониква в най-отдалечените ъгълчета на страната. Специалистите тествали изборно 769 души от 14 дребни общности и в 12 разкрили позитивни резултати. Понякога до половината от тестванията сочат SARS-CoV-2. Според устни свидетелства на ръководителите на племената хората умирали от КОВИД, само че какъв брой – не е известно.

Особена угриженост провокират тагаери и тароменане – последните неконтактни групи от затворената част на Националния парк Ясуни. Инфекцията може да стигне до тях посредством взаимоотношение с индианците уаорани.
Регистрираха случай на ковид при племе край Амазонка
В племе, живеещо по поречието на Амазонка, е регистриран първият случай на заразяване с ковид, заяви „ Daily Mail ”. Т...
Прочети повече
Най-много инфектирани в Бразилия са открити в племето арара от басейна на Амазонка, влезнало в контакт през 1987 година В пика на епидемията 46 % от арара имали позитивен тест, а общо те са единствено 121 души.

Неконтактните племена живеят най-вече в горите от басейна на Амазонка – най-богатата екосистема на планетата. Биологичното многообразие им обезпечава устойчиво битие. Но възходящите апетити на частни и държавни компании лишават малобройните жители от нормалния им метод на живот, принуждавайки ги да пресечен доброволната си изолираност.

Така през лятото на 2020 година 10 племена влезнали на територията на локална общественост в Западна Бразилия. Взели принадлежности, банани, хамаци, облекла и се върнали в гората. Всичко това кара експертите да търсят способи за надзор на сходни контакти. Задачата е да се сведе до най-малко рискът от огнища на COVID-19 измежду последните малобройни нации, живеещи в естетика с природата.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР