Коронавирусът ще отмине, както е започнал. Това каза директорът на

...
Коронавирусът ще отмине, както е започнал. Това каза директорът на
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Коронавирусът ще отмине, както е започнал

Коронавирусът ще отмине, както е почнал. Това сподели шефът на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ проф. Генчо Начев в предаването " 120 минути " по бТВ. По думите му това е един респираторен вирус и рано или късно ще отмине.

" Лошото е, че познанията за този вирус бяха никакви съвсем. Учим се не въз основата на доказателства, тъй като няма време да има такива доказателства, а се учим на въз основата на проба-грешка, въз основата на опита на тези, които преди нас минаха по този път. И това е тъпо ", добави още проф. Начев.

Професор доктор Генчо Начев е потомствен хирург. Специализирал е в влиятелни американски центрове в Хюстън и Минеаполис; в Берлин, Германия и в Кралския лицей по хирургия, Лондон. Президент и съосновател на Световната асоциация на сърдечно-гръдните хирурзи, в която членуват над 40 000 елитни лекари от целия свят. Национален съветник по кардиохирургия.

Носител на десетки награди и най-високото отличие - медал " Стара планина ", I степен. Почетен жител е на Казанлък и София. Съавтор е на книгите " Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк " и " Забравената война ". Ръководи болница " Света Екатерина ".

На въпрос по какъв начин се усеща в този нехарактерен Великден, проф. Начев отговори, че празникът е нехарактерен. Според него въпреки това Великден е в сърцата и душите на хората.

" Дали ше отидеш на черква или не, съгласно мен не е толкоз значимо. Великден е вяра и религия, че може да бъдеш по-добър, че можеш да направиш по този начин, че да окажеш помощ светът да стане по-добър. Надежда, че в никакъв случай нищо не е изгубено, даже и в най-тежките моменти постоянно има излаз. Въпросът е, че човек би трябвало да е толерантен от една страна и да бъде твърдоглав в търсенето на излаз от друга. В един тежък миг, какъвто е в този момент, имаме повече време за размисъл уединено със себе си ", добави още проф. Начев.

Той уточни, че е бил очевидец на чудеса. " Вярвам, че от време на време се случват неща, които човек не може да си изясни. Когато завършекът на тези неща е прекрасен, значи чудото е станало, дали с нечия воля друга от горната страна или не, само че е станало ", разяснява още той. Директорът на УМБАЛ " Св. Екатерина " изясни, че е имал случай, в който един от водещите хирурзи излязъл да заяви на околните на пациента, че той е умрял, обаче индивидът по-късно оживял.

Все още в България дисциплината не е на нужното равнище и може би ограниченията би трябвало да са по-строги, сподели още проф. Генчо Начев.

Той посочи, че макар всички рекомендации и макар безапелационното говорене на щаба, на експерти, специалисти и епидемиолози и макар горчивия опит, към момента в България дисциплината не е на нужното равнище.

" Имам доста опит с млади фрагменти. От студентската пейка стартират сътрудниците ми работа. Винаги съм бил уверен в ентусиазма и желанието на тези младежи да научат повече, да се хвърлят в област, която не е лека, както сърдечната хирургия, неврохирургията. Както в този момент, макар риска от заразяване. Мога единствено да поздравявам и да поздравя тези хора, както и освен лекари, само че и всички тези доброволци дали разнасят храна по къщите на възрастни хора или вземат участие в други мероприятия, свързани с битката с ковид, са единствено за приветствие ", добави още проф. Начев.

На въпрос коя е неговата оптипимистична доктрина за България, проф. Генчо Начев отговори: " Може би не съм казвал, че постоянно се усещам дебитор на България. Оптимистичната ми доктрина е обвързвана с това, че когато всички се усещаме длъжници на тази страна, нещата ще вървят по-добре. Няма да споделяме, че сме бедна стопанска система и да гледаме на Запад с отворени очи. Опрени на историческото минало, което има България, на доста положителни неща, които са се случвали и се случват в България, ще имаме по-голямо самочувствие ", добави още проф. Генчо Начев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР