Коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система са установили лекари от

...
Коронавирусът предизвиква нарушения в ендокринната система са установили лекари от
Коментари Харесай

Коронавирусът разбива ендокринната система

Коронавирусът провокира нарушавания в ендокринната система са открили лекари от Националната болница в Шри Ланка, заяви „ Journal of Endocrine Society ”.
Медиците са изследвали здрави пациенти, към този момент преодолели заразяване с вируса SARS-CoV-1, който провокира взрив на атипична пневмония преди 17 години. Този вирус е 80 % еднакъв със SARS-CoV-2. Резултатите посочили, че при доста пациенти след оздравяването се е развил поствирусен синдром във тип на отмалялост, съобщи БГНЕС.
Учените считат, че това се дължи на нарушени функционалности на надбъбречните жлези, в резултат на което организмът не създава задоволително кортизол, а това, от своя страна, въздейства на възприятието на изнемощялост.
Промяната може да е била провокирана от нарушаване в работата на хипофизната система, която контролира активността на надбъбречните жлези. Лекарите успокояват, че пациентите възстановяват естественото си положение за към година.
Описаното свойство на новия тип ковид , както и на други към този момент известни, учените изясняват с връзката сред патогена SARS-CoV-2 с рецепторите ACE2 – протеини, които се срещат в доста тъкани.
Това разрешава на вируса да проникне в произвеждащите хормони кафези и да провокира хаос в хормоналната система, изясняват създателите на изследването.
Тестирането за недостиг на кортизол и лекуването на пациентите със стероиди може да стане витално значимо в тактиката за битка с COVID-19, уверени са учените. Приемът на стероида дексаметазон е довел до понижаване на смъртността измежду тежкоболни от COVID-19 пациенти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР