Коронавирусът, който уби милиони по цял свят, и заразява различни

...
Коронавирусът, който уби милиони по цял свят, и заразява различни
Коментари Харесай

Прасетата вече са имунизирани срещу Ковид

Коронавирусът, който умъртви милиони по целия свят, и заразява разнообразни типове животни, не може да бъде рисков за прасетата, открива ново изследване.

Свинските кафези, инфектирани с вируса, минават през развой, прочут като апоптоза, който убива инфектираните кафези и предотвратява разпространяването на вируса. Изследването на учените е оповестено в академично списание Cell Death Discovery. Коронавирусът се счита за зоонозна болест, т.е. произлиза от животни, и се популяризира при хората.

Не е изненадващо, че като зоонозен, вирусът е заразил разнообразни типове животни - котки, кучета, порове, норки, елени, тигри и хамстери. Освен това, животните като се изключи че са се заразявали между тях, са заразявали и хора. От самото начало на епидемията учените са знаели, че прасетата могат да бъдат инфектирани с ковид, само че с цел да го прихванат, ще би трябвало да са изложени на огромен вирусен товар.

Учените се надяват откритието, че прасетата се заразяват, само че не се разболяват, да може да бъде модел за проучване на вирусната имуногенност.

В проучването си учените заразяват с Ковид кафези от дихателната система на свинете. Свинските кафези просто умират, откакто са били инфектирани, като ядрата на техните кафези се раздробяват на части.

Тази форма на контролирана клетъчна гибел е известна като апоптоза и до момента в който думата клетъчна гибел може да звучи плашещо, тя в действителност значи, че вместо да популяризират инфекцията към други кафези, инфектираните кафези просто умират, спирайки инфекцията в нейните следи, като в същото време предизвикват минимална вреда на тъканите. За разлика от свинските, човешките кафези, вместо да се подлагат на апоптоза, са доста по-податливи на некроза. Това е различен тип клетъчна гибел, само че е доста по-малко следена от апоптозата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР