Коронавирусът издържа върху най-разпространените видове платове до три дни, сочи

...
Коронавирусът издържа върху най-разпространените видове платове до три дни, сочи
Коментари Харесай

Вирусът издържа до три дни върху плат

Коронавирусът устоя върху най-разпространените типове платове до три дни, сочи изследване. Най-висок риск съставляват облеклата, които в състава си имат полиестер, написа Би Би Си, представена от bTV.

Проучването е извършено от университета " Де Монфорт “ в Лестър, като са тествани проби върху полиестер, полипамук и 100% памук.

Материалите, които се съдържат в елементарните медицински униформи, са рискови за разпространяване на вируса, показват учените.

Установено е, че капчици с вируса съумяват да се закрепят към платовете и остават постоянни до 72 часа.

При полиестера вирусът оставал върху плата за повече от три дни и можел да се трансферира върху повърхности. При контакт със 100% памук вирусът оцелява към 24 часа, а върху полипамук – шест часа.

И трите типа текстил се употребяват в изработката на здравно облекло. Учените споделят, че с облеклата медицинските служащи могат да придвижват вирусите у дома или върху други повърхности.

Проучването открило също, че единственият метод да бъде изчистен ковид ът от текстила е, в случай че се изпере в пералня на температура над 67 градуса по Целзий.

Методологията за разчистване, както и данните от изследването, към този момент са публикувани по целия свят и се употребяват от фирмите, които дават отговор за дезинфекцията на здравно облекло.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР