Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните

...
Коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните
Коментари Харесай

Борисов: Трябва да обърнем специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и бъдещи заплахи за здравето

„ Коронавирусът и въведените невиждани ограничения за преодоляването му сложиха здравните системи под извънреден напън. Затова е нужно да обърнем особено внимание върху готовността на Европейски Съюз за преодоляването на пандемии и реакцията на страните членки както при продължаващата пандемия, по този начин и при бъдещите закани за здраве то “.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейския съвет организира серия от диалози с държавните и държавни ръководители на страните членки в границите на подготовката на постоянното съвещание на водачи те на 10 и 11 декември 2020 година Целта е прелиминарен продан на отзиви по тематиките от настоящия дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните връзки на Съюза.

В хода на диалога българският министър председател посочи, че като изключително значима за битката с ковид а се открои и нуждата от обезпечаването на доставките на лекарствени артикули, в това число ваксини в границите на Общността и от усилване на ролята на Европейски Съюз в световното здраве запазване.

Борисов акцентира, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до съответно лекуване, би трябвало да продължи да е във фокуса на продължаващите дейности и взаимните старания на страните членки при засиленото съдействие в Съюза и на интернационално ниво.

Друг акцент във видеоконферентния диалог бе постигането на климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година Очаква се Европейска комисия да показа разбор на икономическите, екологичните и обществени последствия на равнище страни членки от предприемането на последващите ограничения в посока начертаната обща цел. „ Необходимо е също да бъде включен и разбор на характерните за всяка страна от Европейски Съюз ограничавания и потребности за постигането на новите цели “, означи Бойко Борисов.

Министър-председателят уточни пред ръководителя на Европейския съвет, че поради сериозната обстановка, в която се намираме поради пандемията, не можем да си позволим повече закъснение, по тази причина идната Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възобновяване следва бързо да бъдат утвърдени.

„ Необходимо е да се положат всички старания за реализиране на единодушие допустимо най-скоро, с цел да не излагаме на риск възобновяване на Европа и с цел да могат нашите жители и бизнесът да се възползват от европейските средства и стратегии, които са по този начин нужни за стопанските системи ни, за продължение на доближаването, повишението на конкурентоспособността и заетостта “, сподели още министър председателят.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР