Коронавирусът и икономическите последствия от него промениха много сектори. Едни

...
Коронавирусът и икономическите последствия от него промениха много сектори. Едни
Коментари Харесай

Новото нормално в търговията с Китай и как Ebury може да помогне

Коронавирусът и икономическите последици от него трансформираха доста браншове. Едни от най-засегнатите непроменяемо са производството и доставките на първични материали, артикули и услуги. Причините за това са няколко и варират от непредвидимостта на блокадите по пътищата до плаващите цени на транспортните контейнери, които се покачиха няколко пъти през последните няколко седмици. А проблемите в превоза основават проблеми по цялата верига на доставки - от производството, през търговията, чак до ритейла.

Транспортните контейнери са основна част от голям брой вериги на доставки и огромно количество бизнеси зависят от тяхната досегаемост. Понастоящем те се характеризират с високата си цена, повода за която е фактът, че близо 90% от всички контейнери на пазара са съсредоточени в дребен брой спедиторски компании. В допълнение към това - контейнерите сега пътуват най-вече еднопосочно от Китай към Европа и европейските компании покриват превоза и в двете направления.

Всички тези фактори непроменяемо се отразяват и на бизнесите в България. Цените на стоките в щатски долари и евро се усилват за българските вносители, а повода е повишаването на китайския юан по отношение на $ и заложеният валутен буфер в цената. Нещо повече - анализатори на финтех компанията Ebury предвиждат, че китайската валута не е достигнала най-високите си ценови равнища, което значи, че едно последвало повишаване в допълнение би нараснало цените за импорт.
Китайският резултат върху българския бизнес
Тези трендове при морския превоз неимоверно оказват своето въздействие върху бизнеса. Българските компании, които към този момент са фиксирали цените към своите крайни клиенти за предстоящ интервал от време, се оказват с понижен марж на облага, изключително в случай че нямат еластичност при своето извънредно ценообразуване. Същевременно тези, които имат еластичност при ценообразуването си към крайния клиент, би трябвало да избират сред ценова конкурентоспособност или отбрана на маржа си на облага и са в търсене на различни снабдители.

Основаният през 2009 година в Лондон стартъп Ebury може да предложи отчасти решение на тези проблеми. Сред разновидностите са опцията за разплащане в китайски юани, както и последвало фиксиране на курса на валутата и затова на самата цена за компанията клиент в България за интервала, за който е закрепена с доставчика. По този метод българската компания може да си отбрани маржа на облага и да получи непоклатимост на цената на вноса, като отстрани валутния буфер, заложен в цената от китайския му снабдител.
Fintech Секторът на финансовите технологии се оказа един от печелившите от корона рецесията
Специалисти от Ebury означават още, че, в случай че преди е имало наклонност за обезценяване на китайския юан по отношение на другите валути, обстановката към този момент не е такава и се чака все по-голямо отражение върху бизнес връзките сред сътрудници от Китай и България.

Освен самата опция за разплащане в китайски юан Ebury има и профилиран отдел за преговаряне с снабдители от азиатската страна от страна на клиентите и може да предложи подпомагане при договарянията за прекосяване към разплащания в китайски юани. Също по този начин, поради наклонността за повишаване на китайския юан по отношение на щатския $ и еврото, все по-често самите производителите в Китай стартират да разискват със своите задгранични сътрудници фактуриране в локалната валута.
Ползи и за двете страни
От Ebury показват, че има редица изгоди за българските вносители, в случай че те решат да се разплащат в китайски юани. От една страна, производителите в Китай включват буфер от 5-10% в крайната цена на продуктите си за клиентите поради валутния риск, който те поемат при оповестена цена във валута, друга от китайски юан. В обстановка, в която българските вносители получат опция за осъществяване на разплащания в локалната валута, те могат да се възползват от действителната цена на продукта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР