Коронакризата изпрати 83 хил. съкратени служители в бюрата по труда

...
Коронакризата изпрати 83 хил. съкратени служители в бюрата по труда
Коментари Харесай

Растеж с едно наум

Коронакризата изпрати 83 хиляди съкратени чиновници в бюрата по труда от 13 март доникъде на май

© Надежда Чипева Българската стопанска система нараства с 2.4% на годишна база през първото тримесечие при 3.2% спад в Европейски Съюз. Пораженията за бизнеса и потреблението от разпространяването на COVID-19 през интервала април-юни ще са по-тежки. Плахи сигнали за възобновяване към този момент са забележими, само че към момента е прекомерно рано за оптимистични прогнози.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
След седмици на вести, изпълнени с прогнози за всевъзможни рекордни спадове на бизнес интензивността, европейските страни най-сетне разполагат с първата си икономическа картина от действителни данни. Те демонстрират мащаба на коронакризата, въпреки и единствено в началния й интервал. Наложените в средата на март ограничаващи ограничения хвърлят Европейския съюз в най-тежката криза от десетилетие, а по всяка възможност и в историята му, със спад на брутния вътрешен артикул от 3.2% на годишна база.

Тежкият удар към този момент отнасят огромните европейски страни като Италия, Испания, Франция и Германия, където рестриктивните мерки бяха по-стриктни. България съумява да се задържи над нулата и регистрира растеж, въпреки и най-слабия за последните шест години - 2.4% на годишна база.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това е равносметката, само че единствено при две седмици с ограничаващи ограничения върху локалната и европейската стопанска система. Безспорно отражението на COVID-19 ще бъде по-голямо през второто тримесечие Добрата вест е, че част от рестрикциите се разхлабват, а бизнесът и хората страхливо се възстановяват към някаква форма на нормалност. Възстановяването обаче към момента наподобява надалеч - в най-хубавия случай през 2021 година, в случай обаче, че не последва нова мощна вълна на епидемията.

Оценката за две седмици

Икономиката на еврозоната се свива с 3.2% на годишна база през първото тримесечие, а в Европейски Съюз понижението е с 2.6%, демонстрират данните на Евростат. Италия, Франция и Испания регистрират спад с над 4%, а Германия - с 2.3% по отношение на равнището на стопанските системи през същия интервал на 2019 година Това е най-лошото показване на генерирания в евросъюза БВП през последното десетилетие.

На този декор числата за България са на пръв взор обнадеждаващи. Според експресните данни на националната статистика локалната стопанска система нараства с 2.4% на годишна база през първото тримесечие. Потреблението на държавното управление и семействата се свива по отношение на последните месеци на 2019 година, само че минимално - едвам с 0.1%, а годишният растеж се забавя до 4.1%. Вносът и вложенията понижават, само че това беше очевидно и в края на предходната година.

Така България с едни от най-високите растежи в Европейски Съюз се подрежда измежду най-слабо потърпевшите от първичната шокова вълна. Поглед обратно обаче демонстрира, че това е най-слабият ритъм на стопански напредък в страната от лятото на 2014 година Още през март интензивността в индустрията понижава с 6.9% на годишна база. Производството на машини и съоръжение понижава с 21.1%, на авточасти - със 17.5%, сектори в леката индустрия регистрират намаляване от над 25%. Оборотът от продажби на електроника пада с над 40%, а на дрехи и обувки - с 63%.

Оценките през първото тримесечие единствено загатват за числата, които чакат Европа и България през април-юни. " Ако днешните данни са резултат от две седмици на блокиране, още три седмици блокиране и доста постепенно унищожаване на някои ограничения не съставляват положителни резултати за второто тримесечие ", споделя основният икономист на ING Карстен Брезки.

Ситуацията през април

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Един от най-видимите знаци за стопански разтърсвания е пазарът на труд. За два месеца наложените ограничаващи ограничения в България изпращат близо 83 хиляди съкратени чиновници към бюрата по труда, където общо новорегистрираните безработни доближават 131.5 хиляди За съпоставяне, през същия интервал на 2019 година общият брой е 41.4 хиляди души.

Добрата вест е, че пикът на нови регистрации в бюрата по труда, наподобява, е минал още през втората седмица на април с близо 10 хиляди души, регистрирани в един ден. Същевременно броят на новонаетите стартира да нараства - от към 2 хиляди души на седмица през април до над 7 хиляди през 11-17 май.

Лошата е, че през май още веднъж се следи лек растеж. " Докато не получим дефинитивни данни за май, няма по какъв начин да сме сигурни, че пазарът на труд се възвръща ", споделя Адриан Николов от ИПИ. Друга незнайна са съкратените от хотели и заведения за хранене, които са над една трета от новорегистрираните безработни и нямат вероятности за мощен туристически сезон. " Туризмът няма късмет да възвърне даже една четвърт от нормалния си летен сезон, в случай че разчита напълно на български туристи ", разяснява Николов.

Препъникамък в обозримо бъдеще е заложен и в макрорамката на държавното управление - нарастването на минималната заплата от 1 януари с 40 лева до 650 лева " В момента доста компании минават през дефлация - продукцията им поевтинява. Така действителната цена на труда за компанията пораства и запазването на работни места стартира да става мъчно ", разяснява шефът на платформата " Тракия тех " Георги Стоев. " Ако макрорамката се резервира без смяна, нарастването на минималната заплата изрично ще докара до редуциране на работни места, които изискват нискоквалифициран труд ", добавя Стоев.

Резервираността от страна на фирмите във връзка с растежа на заплатите е забележима и в този момент. Още през първото тримесечие междинните хонорари забавят темпа на напредък от двуцифрен през 2019 година до едвам 5.9%. А в някои браншове като хотели и заведения за хранене, развлечения и спорт, добивна индустрия даже понижават на годишна база. Понижението или забавянето на растежа на заплатите се отразява отрицателно върху покупателната дарба на семействата в страната и надлежно върху крайното ползване, което пък е огромният мотор на икономическия растеж в България през последните години. Ако компаниите не се усещат сигурни, че могат да си разрешат по-високи заплати за чиновниците, това значи по-продължително едва ползване и стопански напредък като цяло.

Възстановяване по график

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Всичко това приказва, че растежът до март никога не е гаранция за по-меко прекосяване през рецесията. Обновени прогнози към този момент няма - най-розова (макар и правена относително по-рано) е оценката на Министерството на финансите, които залагат на спад от най-много 3% за 2020 година За сметка на това рейтинговата организация Fitch, холандската банка ING, Европейска комисия, виенският стопански институт wiiw и Уникредит Булбанк чакат стесняване на българската стопанска система от 5-8% и малко от тях залагат на бързо възобновяване през 2021 година А не липсват и прогнози за стесняване с към и над 10%.

Към момента положителни вести идват за някои браншове като търговията на дребно. Данните на Гугъл демонстрират, че интензивността на хората нараства с разхлабването на ограниченията. Само в България през последните две седмици бяха нулирани съвсем всички ограничавания и порти отвориха молове, фитнеси, паркове, магазини, заведения и други обекти. Според Гугъл още към 9 май визитите в обекти за търговия на дребно стартират да се възстановяват - до към 70% от междинното през януари.

Някои сектори на индустрията също виждат светлина в тунела. Производителите на автомобилни съставни елементи, които са свързани с световните вериги на доставки, първи усетиха напрежението от началото на изключителното състояние, само че чакат възобновяване при започване на второто полугодие.

Други браншове обаче занапред се изправят пред вероятността от съкратени поръчки. Пример за това са български машиностроителни компании със лични разработки, които към момента работят по планове, поръчани и платени преди месеци. " Проблемът за тези компании ще възникне, когато спрат новите поръчки. А това се чака от лятото на тази година. Тогава стартира да се обрисува по какъв начин ще наподобява 2021 година ", споделя Георги Стоев.

И всичко това е при изискване, че разхлабването на ограничаващите ограничения се държи под надзор от националните държавни управления и се следи от здравните управляващи до степен, която предотвратява следващи талази на новозаразени и възвръщане на ограничавания, които още веднъж да подкосят краката на стопанската система. Дългосрочният късмет

На фона на всички мрачни прогнози рецесията води със себе си и благоприятни условия за българската стопанска система. Началото на епидемията в Китай, затворените фабрики и резултата от това върху световните вериги за доставки сложи на дневен ред понижаване на зависимостта. На процедура това значи, че България има опция да притегли нова вълна вложители, които залагат на по-малки, разпръснати и диверсифицирани фабрики. Това обаче не се случва внезапно, а е развой, който ще отнеме години. И в случай че страната желае да се възползва от него, тя би трябвало да показва непоклатимост и предвидимост - неща, които в последно време стартират да се пропукват с недообмислените Данък добавена стойност отстъпки, които може да разглобят цялата данъчна система.

" Проблемът е, че България се конкурира с дестинации, в които изискванията за бизнес са доста по-добри в тези сфери, които интересуват работодателите - контролиране на трудови контракти, осигуровки, болнични листове ", споделя Стоев. " Важно е пазарът на труд да е по-свободен ", добавя той. Това би изисквало спомагателни старания от страна на държавното управление за облекчение на изискванията за бизнес за по-добри дълготрайни вероятности даже и единствено за обезпечаването на претовареност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР