Корнелия Нинова прати на БСП Монтана веруюто Септември 23 не

...
Корнелия Нинова прати на БСП Монтана веруюто Септември 23 не
Коментари Харесай

Нинова: Да сме непримирими към всяка проява на фашизъм, насилие и разединение

Корнелия Нинова прати на Българска социалистическа партия Монтана веруюто " Септември 23 не може да бъде непризнат, нищо не е забравено! " И ръководителят на партията на европейските социалисти Сергей Станишев, Георги Гергов и Михаил Миков поздравиха локалните, които означиха 95 годишнината от този храбър и драматичен протест с митинг-концерт.

" Без този героизъм Европа щеше да е друга. Буржоазната олигархия си е служила с набор терористични дейности и през днешния ден живеем във време на огромна заплаха, когато омаловажават подвига на септемврийци и афишират за герои съидейниците на Хитлер и Мусолини и техните политически татковци. Рапортуваме през днешния ден пред починалите във въстанието, че тяхната фантазия за унищожаване на фашизма е реализирана, техният героизъм не е неправилен, както някои се пробват да внушават ", съобщи в словото си Атaнас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Поетът Лъчезар Еленков раздаде на симпатизантите на Българска социалистическа партия издание на вестник " Жарава ", отдадено на саможертвата на въстаниците от Септември 23, възпети в поемата на Гео Милев. " Честването почете и ръководителят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов. Социалистите се поклониха пред паметника на септемврийци и сервираха цветя. Подемаме акция да обновим всички поругани паметни знаци, съобщи водачът на регионалната конструкция на БСП- Монтана Пламен Младенов. Редови членове на алената партия пожелаха да бъде възобновен и паметника на Поп Андрей, демонтиран след смяната. Празникът продължи с национални танци и осъществявания на патриотични песни. Ръководството на въстанието се концентрира във Фердинанд, днешния град Монтана, където са Георги Димитров, Васил Коларов, Гаврил Генов. С към 2 хиляди въстаници Гаврил Генов завладява Бойчиновци. Но на 18 септември държавното управление се обръща към Великите сили да му бъде позволено да извърши готовност в нарушаване на Ньойския контракт. Мобилизирани са към 3 хиляди души. Освен това са изпратени елементи от гарнизоните в Русе, Плевен, Шумен. Така въстанието в Северозападна България е потушено с особена свирепост. Над 5 хиляди души са избити, към 15 хиляди са задържани и репресирани, 2 хиляди емигрират. Емигрират и ръководителите на въстанието Георги Димитров и Васил Коларов. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР