Корнелия Нинова обеща на Асоциацията на европейските журналисти, че ще

...
Корнелия Нинова обеща на Асоциацията на европейските журналисти, че ще
Коментари Харесай

Крум Зарков: Ще атакуваме Закона за личните данни в Конституционния съд

Корнелия Нинова даде обещание на Асоциацията на европейските публицисти, че ще нападаме Закона за персоналните данни в Конституционен съд и този ангажимент ще бъде изпълнен. Започваме работа по конституционна тъжба.
 Без обещаната от Българска социалистическа партия поддръжка ветото на президента върху скандалните промени в Закона за персоналните данни бе отхвърлено с лекост
Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков в утринния блок на Българска национална телевизия. Според него ръководещите са изпразнили от наличие институцията парламент.

„ Миналата седмица стана ясно, че в Народното събрание има четири партии, които се усещат добре в него, и една – Българска социалистическа партия, която счита, че той не работи вярно. Не можем да си позволим повече да се вършим, че не виждаме нерадостната роля, която е отредена на този парламент от това ръководство – да прави звук, до момента в който някой различен взема решение нещо “, добави той. Зарков изясни, че близо 26 часа в правна комисия и в пленарна зала депутатите от левицата са се опитвали да защитят предложенията си и да предпазят преференцията, като метод за гласоподаване. „ Проблемът с изборните описи е комплициран, не толкоз, тъй като се гласоподава от името на умряли хора, а тъй като системата на ГРАО не може да засича тези близо 2 млн. българи, които са избрали да живеят в чужбина, без да са заличат адресите си тук “, акцентира националният представител. Той изясни, че сред данните на ГРАО и данните на Национален статистически институт има разлика от 1.5 млн. души.

„ По данните на ГРАО се вършат изборните описи. Създава се запас от имена в тези описи, който може да бъде употребен за операция. Предложихме основаване на обществен указател на гласоподавателите, който с времето да стане база на изборните описи, само че който би разрешил и следваща инспекция онлайн, тъй че нашите сънародници от Мелбърн, да вземем за пример, да ревизират дали някой не е дал своя вот от тяхно име в Търговище “, сподели още Зарков.

По мотив машинното гласоподаване той акцентира, че Българска социалистическа партия упорства за осъществяването на закона. „ През 2014 година беше формиран график, който през 2019 трябваше да бъде изпълнен. 5 години нищо не е направено и в този момент ни споделят – ще забележим след още 2. Този парламент се прочу и с обстоятелството, че всяка седмица трансформира разнообразни периоди или законодателства със задна дата. Всичко към този момент е „ по-късно “ и нищо не е несъмнено “, сподели Зарков. 

Крум Зарков посочи, че съгласно закона, ЦИК е определена за 5 години и те изтичат през март месец. „ ЦИК се назначава по партийни квоти и хората там имат една единствена задача – да наблюдават осъществяването на Изборния кодекс. Не разбирам този неуместен спор – два месеца Народното събрание се занимава с това- да извърши или не закона. Това трябваше да стартира още през декември “, безапелационен е той.

„ Когато не вървим на работа, не взимаме заплати. По устав ще бъдем глобени “, добави националният представител. Той акцентира, че българското общество е изправено пред доста проблеми – колапс в опазването на здравето, дребният и междинен бизнес е натискан ежедневно от изменящи се правила, Народното събрание самичък се направи за посмешище.

„ За нас дневният ред е напълно друг “, сподели още той и съобщи, че ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ няма да се върне в Народното събрание. По мотив интеграцията на Македония към евроатлантическите структури, Зарков уточни, че левицата е декларирала поддръжка и е гласувала в комисия. „ Въпросът беше консенсусен и нашето наличие или неявяване от зала няма значение “, сподели още Зарков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР