Корнелия Нинова е сменила цялото ръководство на Държавната консолидационна компания.

...
Корнелия Нинова е сменила цялото ръководство на Държавната консолидационна компания.
Коментари Харесай

Нинова уволни назначенията на Петков в ДКК, които прокуратурата подхвана с разследване

Корнелия Нинова е сменила цялото управление на Държавната консолидационна компания. С решение на вицепремиера от поста ръководител е уволнена Ваня Караганева, както и останалите шефове Чавдар Христозов, Венцислав Димитров, Росица Бачева-Цветанова и Борислава Пенева, оповестява „ actualno.com “.
 
На мястото на Караганева е назначен Михаил Кумчев, който е някогашен консул на България в Северна Македония, а до неотдавна е бил началник инспекторат към Министерството на стопанската система. Преди това е бил юристконсулт в НЗОК.
Новите назначения на Нинова в ДКК са Смиляна Никова-Кръстева и Таня Митова, като втората е юрист близка до соцлидерката и ще заема поста ръководител на Съвета на шефовете. Нови членове на Съвета на шефовете са Ивайло Лилов – ръководител на Областния съвет на Българска социалистическа партия във Враца, Смиляна Нитова-Кръстева, Даниел Милев и Таня Митова.
Промените направени от Корнелия Нинова към момента не са вписани в Търговския указател, като решението министъра на стопанската система е взела още преди четири дни.
Припомняме, че около името на Ваня Караганева се развихри скандал и тя беше упрекната във взимане на еднолични решения за милиони левове. Само месец след нейното предопределение, против близката фамилната другарка на премиера Кирил Петков бяха разкрити фрапиращи нарушавания.
В претекстовете за нейното освобождение от ДКК разкриха, че Караганева е била назначена в нарушаване на Търговския закон, тъй като е имала трудови правни отношения с различен шеф, а е заявила, че няма такива. Сключила е непозволено контракт с член на Съвета на шефовете, защото не е имало негов представител. Събранието тогава установи, че Караганева е взимала еднолични решения. Едно от тях е да освободи като процесуален юрист Александър Краварски и да подписа контракт за правна помощ на стойност близо 1,2 млн. лв. с друго лице. Освободеният юрист обаче бил назначен еднолично от нея за ръководител на комисии по желание и членове в бордовете на дъщерните на ДКК сдружения – ВМЗ, „ Монтажи “, „ Кинтекс “, като е дала цялостен достъп на Краварски до сървъра на ДКК и цялата налична информация.
По решение на Караганева е бил изменен и към този момент утвърден от борда на ДКК план за извънсъдебно съглашение с „ Дунарит “ на стойност 50 милиона лв., като подписала друг текст. Бившата шефка е направила и еднолични назначения във ВМЗ. Отказала е да преглежда всевъзможни въпроси свързани с ремонт и реорганизация на язовири, прекратила е всевъзможни заплащания към Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, ЧЕЗ и други контрагенти, като насъбраните задължения за месец са на стойност 90 хиляди лв.. 
Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева, която наследи Петков на поста във второто служебно държавно управление на Петков не съумя да освободи от служба Караганева, само че изиска оставките на тези, които разкриха нарушаванията.
По случая инспекция стартира КПКОНПИ, българската и европейската прокуратура.
 
Източници: actualno.com, tribune.bg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР