Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще

...
Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще
Коментари Харесай

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства

Коректните компании няма да пострадат от инспекциите, само че неточните ще срещнат цялата мощ на закона

Правителството подкрепя с 2 милиарда лева българската промишленост и българските семейства. Трябва да подсигуряваме, че тези пари ще стигнат до своите получатели – това са компаниите и фамилиите. И че по веригата на придвижването на тези средства няма да има търговци, спекуланти и медиатори, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората. Това съобщи в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Тя изясни, че Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), Държавна комисия за стокови тържища и борси (ДКСБТ) и Българският институт по метрология (БИМ), които са към Министерството на стопанската система и промишлеността, имат за цел да правят инспекции, посредством които да се подсигурява, че няма нелоялни практики и злоупотреби. Нинова даде образец, че от началото на годината ДКСБТ са създали 1600 инспекции по пазари и борси, а КЗП – 500. „ В новите ограничения ще се включи Българският институт по метрология. Това е структурата, която сертифицира софтуера сред бензиностанциите и Национална агенция за приходите. Но в този момент би трябвало да имаме надзор върху това, че се отбелязва на фискалния бон тази отстъпка от 0.25 лева и че всичко е правилно, както и че стига до Национална агенция за приходите тази информация. Всички вероятни злоупотреби сред връзката бензиностанция – Национална агенция за приходите, е въпрос на надзор от БИМ. В момента трите организации – КЗП, ДКСБТ и БИМ приготвят ограничения по какъв начин да предотвратим възможни злоупотреби, както и методика, по която да се регистрира резултатът от ограниченията “, разясни министър Нинова и пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание. Тя добави, че тази отстъпка от 0,25 лева значи, че ще платят по-малко, т.е. ще им се приспадат от сметката. А самата бензиностанцията ще подава информацията към Национална агенция за приходите.

„ Уверявам ви, че нито едно правилна компания няма да пострада от тези инспекции, само че всеки, който си мисли, че в тези сложни времена може да злоупотребява и да натрупа облаги на гърба на проблемите на хората, ще срещне цялата мощ на закона и контролните органи “, съобщи икономическият министър.

На въпрос, обвързван с нулевото Данък добавена стойност за хляба, вицепремиерът отговори, че посредством него освен ще се следи цената му, само че и ще се цели изсветляване на сивия бранш. „ В момента има сериозен % сив бранш в производството и търговията с самун. Нулевото Данък добавена стойност ще донесе до изсветляване на сивия бранш. “, съобщи тя.

По думите й нулевото Данък добавена стойност на хляба, в случай че не провокира понижаване на цената на хляба, ще докара до нейното задържане. Тя обърна внимание, че дейностите на държавното управление и на Народното събрание към сегашния миг, би трябвало да са мощно съсредоточени върху храните.

Попитана дали това ще са последните антикризисни ограничения на държавното управление, Корнелия Нинова още един път напомни, че Европейската комисия неотдавна е предложила да продължаваме с тези ограничения – да поддържаме бизнеса и семействата, както и да осигуряваме от държавния бюджет средства за енергийна сигурност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР