Корали, отглеждани в една част на Големия бариерен риф, бяха

...
Корали, отглеждани в една част на Големия бариерен риф, бяха
Коментари Харесай

Спасяват коралов риф с „трансплантация“

Корали, отглеждани в една част на Големия бариерен риф, бяха сполучливо трансплантирани в друга област, настояват австралийски учени. С този план учените се надяват да възстановят повредените екосистеми по целия свят. В изследването на остров Херън, наоколо до източния бряг на Австралия, откривателите събрали огромно количество коралови яйца, грижили се за тях и по-късно ги трансплантирали в региони с повреден риф. Когато се завърнали осем месеца по-късно, те разкрили млади корали, в изцяло положително положение, съобщи БГНЕС.

" Успехът на това ново проучване се отнася освен до Големия бариерен риф, само че има и евентуално световно значение ", съобщи откривателят Питър Харисън. " Това демонстрира, че можем да стартираме да възвръщаме и поправяме развалени коралови популации, където естественото доставяне с коралови ларви е било компрометирано ", добави той.

Харисън съобщи, че неговият всеобщ метод за възобновяване е в контрастност с сегашния способ на " коралово градинарство " за скъсване на здрави корали и слагане на части от тях в повредени рифове, с вярата, че ще се възстановят. Той е оптимист, че неговият способ, който преди този момент беше сполучливо пробван във Филипините, може да помогне на рифовете да се възстановят в по-голям мащаб.

Големият бариерен риф, най-голямата жива конструкция на Земята, е жертван на фона на невиждана втора поредна година на короравно избелване, заради стоплянето на температурите на морето, свързани с изменението на климата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР