Кораборемонтният завод „ТЕРЕМ-Флотски арсенал” във Варна е натрупал почти 3

...
Кораборемонтният завод „ТЕРЕМ-Флотски арсенал” във Варна е натрупал почти 3
Коментари Харесай

ТЕРЕМ-Варна – на загуба и с 3 млн. дългове

Кораборемонтният цех „ ТЕРЕМ-Флотски арсенал” във Варна е натрупал съвсем 3 млн. лв. задължения и продължава да работи на загуба. Лошите връзки с Русия и огромната конкуренция на пазара са довели до неприятното положение на предприятието, показва военният министър Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос, представен от БГНЕС.

Според данните на министъра, Агенцията за държавна финансова ревизия не е разкрила данни за злоупотреби и порочни практики, които може да са довели до неприятните финансови резултати.
Варненският „ Терем ” на митинг поради подозрения за източване Ръководството твърди, че не води кораборемонтния цех към банкрут и желае да го изведе на облага
В началото на годината обаче служащите излязоха на митинг точно поради подозрения, че управлението източва завода.

Нерадостна картина

За деветмесечието на 2018 година сдружението е осъществило доходи в размер на 9,2 млн. лева, което е с 4% по-малко по отношение на същия интервал на миналата година, когато са били в размер на 9,6 млн. лева

Финансовият резултат за деветмесечието на 2018 година е чиста загуба в размер на 500 хиляди лв., а отговорностите са в размер на 2,83 млн. лева Паричните средства на сдружението към 30.09.2018 година са били в размер на 2,86 млн. лева, а към 31.10.2018 година – 3,1 млн., прецизира министърът.

Средната бройка на личния състав на „ ТЕРЕМ - КРЗ Флотски боеприпас - Варна " ЕООД за деветмесечието на 2018 година е 556 индивида, по информация на шефа – с към 20% по отношение на миналата година.

Според предоставените на Каракачанов данни съкращенията са главно за сметка на лица заети в административната и поддържаща активност в завода, а за индустриалните звена, даже и сега се търсят и се назначават служащи.

Средната работна заплата в предприятието за деветмесечието на 2018 година е 1 085 лв. е повишена с 6,58%, по отношение на същия интервал на 2017 година

Руски кораби към този момент не идват

Значителен е спадът на приходите по отношение на деветмесечията на предходните 2016 година (33 млн. лева.) и 2015 година (21 млн. лева.), като главен дял тогава са имали постъпленията от взаимната активност на сдружението и „ ТЕРЕМ " ЕАД с командването на Руския боен флот.

„ Загубата на този стратегически за предприятието пазар се дължи главно на променената геополитическа конюнктура в района и на прекратените взаимоотношения с военното командване на Руската федерация”, показва Каракачанов.

Пазарът не прости

ТЕРЕМ-Варна е профилирано дружество за ремонт на военни плавателни съдове и оборудванията, ситуирани на територията на сдружението, не дават отговор на спецификите, нужни за приемане на огромни търговски кораби, отбелязва Каракачанов.

В същото време, обаче, 93% от приходите на завода са от цивилна активност. Поръчките на Военноморски сили, „ Гранична полиция” и на външни контрагенти за ремонт и обслужване на полицейски катери и на плавателни съдове клас „ река-море” не могат да натоварят мощностите задоволително.

На този декор Каракачанов показва, че в региона на Черно море съществуват значително фабрики със същия предмет на активност, които разполагат със доста по-съвременни уреди и по-големи докове с потенциал за приемане на търговски плавателни съдове. По думите на министъра икономическата рецесия в допълнение е свила пазара на комерсиалните кораби от невисок и междинен клас.

Така от началото на 2018 година в предприятието тече развой на цялостна метаморфоза на индустриалната и комерсиална активност, като задачата е освободените от военните съветски кораби индустриални мощности да бъдат заети с кораборемонт на търговски и цивилен плавателни съдове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР