Корабните застрахователи обявиха, че отменят покритието за военни рискове в

...
Корабните застрахователи обявиха, че отменят покритието за военни рискове в
Коментари Харесай

Войната | Корабните застрахователи няма да покриват военни рискове за Русия и Украйна от 1 януари

Корабните застрахователи оповестиха, че анулират покритието за военни опасности в Русия, Украйна и Беларус от 1 януари 2023 година, откакто презастрахователите се отдръпнаха от района поради огромните загуби.

Презастрахователните компании, които застраховат застрахователите, нормално възобновяват 12-месечните си контракти със застрахователни клиенти на 1 януари, давайки опция на своите клиенти да понижат експозицията си към рискови събития, каквото е войната в Украйна, откакто съществено пострадаха от спора, както и от урагана Йън, блъснал през лятото Флорида, оповестява Reuters.

От началото на идната година така наречен клубове P&I ( " Защита и обезщетение " ) American, North, UK и West към този момент няма да оферират покритие на военния риск в района, оповестиха те на уеб страниците си. Клубовете са измежду най-големите застрахователи на P&I, които покриват към 90% от плаващите в океана кораби. P&I клубът във Англия разгласи на 23 декември, че казусът е зародил заради неналичието на опция за презастраховане за презастрахователите, известно още като ретроцесия. " Презастрахователите на Клуба към този момент не са в положение да обезпечат презастраховане за експозиция на боен риск към териториални опасности на Русия, Украйна или Беларус ", декларират от клуба.
Реклама
На същия ден P&I American съобщи, че е получил известие от своите презастрахователи, че стопират да покриват опасности, свързани с войната в района, и вследствие на това приключва своите застраховки.
Какво значи това
Корабите нормално имат застраховка P&I, която покрива искове за отговорност към трети страни, в това число екологични вреди и пострадвания. Отделни полици за корпуса и машините покриват корабите против физически вреди.

Оттеглянето на покритието за Украйна и Русия се отнася за някои, само че не за всички типове полици, предлагани от клубовете P&I, обявиха трима източници на организацията от тези клубове.

" Това се дължи на презастраховането ", сподели Стивън Ребейр, заместител световен шеф по застраховането в клуба North, като прибавя, че презастрахователите лимитират експозицията си към района и " тези изключения би трябвало да бъдат предадени надолу по веригата ".
Реклама
Решението на застрахователите ще затрудни чартьорите при намирането на застраховки, ще увеличи цените и може да значат, че някои кораби ще плават незастраховани, настояват източници от промишлеността.

Сред доставчиците на презастраховане и ретроцесия са международните играчи Hannover Re, Munich Re и Swiss Re, както и синдикатите на пазара Lloyd`s of London (SOLYD.UL). Всички компании са отказали коментар.

По-рано този месец Reuters заяви, че препоръчана договорна уговорка от презастрахователите изключва искове, свързани с войната, както за самолети, по този начин и за кораби в Украйна, Русия и Беларус.

Японското държавно управление е призовало застрахователите да поемат спомагателни опасности, с цел да продължат да дават морска военна застраховка за превозвачите на полутечен природен газ (LNG) в съветски води, съобщи почитан чиновник в министерството на индустрията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР