Корабът за генерални товари RHOSUS (IMO: 8630344), превозил катастрофалния товар

...
Корабът за генерални товари RHOSUS (IMO: 8630344), превозил катастрофалния товар
Коментари Харесай

Корабът с нитрата в Ливан бил във Варна през 2012 г., не е бил български

 Корабът за генерални товари RHOSUS (IMO: 8630344), превозил пагубния товар аминиев нитрат до основното пристанище и столица на Ливанската република Бейрут, е посетил пристанище Варна през август 2012 година.

Още тогава корабът не е бил под български мениджмънт. Припомняме, че като управител на издигнатия през 1986 година и плавал под флага на Молдова транспортен съд в интернационалните регистри остава вписана основаната в Бургас компания " Интерфлийт шипмениджмънт ". Същото сдружение е ликвидирано, а тогавашния му притежател кап. Николай Христов съобщи пред Maritime.bg, че компанията в никакъв случай не е имала общо с въпросния транспортен съд.

В пристанище Варна корабът минава ревизия по ДПК на 21.08.2012 година Установени са 4 несъответствия по Парижкия меморандум, които не са станали причина за задържането му.

Maritime.bg изпрати въпроси до ИА " Морска администрация " за вписания към оня миг управител на съда за транспорт на генерални товари.

Публикуваме без редакторска интервенция получения по имейл отговор от пресслужбата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията:

За м/к RHOSUS (Росус) (IMO: 8630344), плаващ под молдовски байрак, може да бъде проследена информацията от рапортите за инспекция в осведомителните системи на Парижкия и Средиземноморския меморандуми по държавен пристанищен надзор:

· Съгласно доклад от инспекция в Кипър на 18.05.2012 година по Парижки меморандум м/к RHOSUS, байрак Молдова, управител (ISM компания) Inter Fleet Shipmanagement;

· Съгласно доклад от инспекция в Варна на 21.08.2012 година по Парижки меморандум м/к RHOSUS, байрак Молдова, управител (ISM компания) Teto Shipping;

· Съгласно доклад от инспекция в Ливан на 08.06.2013 година по Средиземноморски меморандум, както и последващите рапорти м/к RHOSUS, байрак Молдова, е с управител (ISM компания) Teto Shipping;

Информацията за м/к RHOSUS може да бъде проследена в осведомителната система EQUASIS, която се обновява от корабособствениците, от Меморандумите по държавен пристанищен надзор и други източници на информация.

Последният притежател на м/к RHOSUS - Teto Shipping, не е обновил информацията в системата, заради тази причина финален адрес излиза в Бургас. Това е адресът на Inter Fleet Shipmanagement, който видно от посочените нагоре рапорти е предишен притежател на м/к RHOSUS.

Отговорът на МТИТС на практика удостоверява думите на тогавашния притежател на " Интерфлийт Шипмениджмънт " кап. Николай Христов.

Припомняме, че заваръчни действия, осъществени при жестоко тъпчене на ограниченията за сигурност, доведоха до пожар в магазия на терминал в пристанище Бейрут. Последва експлозия на съхранявани от години над 2700 т. амониев нитрат. Загиналите все още в пагубния за пристанището и града случай са над 140 души, броят на ранените надвиши 4000.

По данни от агентски компании в пристанището, има данни за най-малко двама починали моряци от кораби под обработка, намирали се в непосредствена непосредственост.

Местен сътрудник, поискал да остане неизвестен, съобщи пред Maritime.bg: " Няма ги няколко декара от тиловата зона на кейовете. Пристанището го няма. Всичко е разрушено в радиус от над 10-12 километра. "

Междувременно стана ясно, че плаващият под флага на Бахамските о-ви и издигнат през 1989 година пътнически транспортен съд ORIENT QUEEN (IMO: 8701193) се е преобърнал на пирса разследване на детонацията. Има починали моряци от екипажа му, само че разнообразни източници показват спорни данни за техния брой.

От пресслужбата на френската CMA CGM изпратиха позиция, в която се твърди, че издигнатият през 2011 година и плаващ под флага на Малта контейнеровоз с потенциал 11 388 TEU CMA CGM LYRA (IMO: 9410806) се е намирал на към 1,5 км. от пагубната детонация. Френският колос осведоми, че няма потърпевши моряци от екипажа. В същото време от корпорацията прибавят, че представителството им в Ливанската република, ситуирано в постройка до пристанището, е понесло съществени вреди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР